Semjén szerint hiba volt mostanáig várni, ő korábban a románok asztalára csapott volna

2016.12.05. 14:14

Borongós, de rendkívül harcias, már-már háborús időket idéző hangulatú sajtótájékoztatót tartott Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter. 

Az esemény a december 11-i romániai választásokról szólt, aminek előszele alaposan megcsaphatta a határon inneni és túli olvasóinkat:

  • Szijjártó Péter pár napja megtiltotta a magyar diplomatáknak, hogy Románia nemzeti ünnepén külügyi minőségükben megjelenjenek, mondván, magyar embernek azon a napon nincs oka ünnepelni. 
  • Ezt Traian Băsescu volt román kormányfő soha nem látott sértésnek nevezte, és kijelentette, hogy Románia tulajdonképpen a Tiszáig tart. 

Ilyen előzmények után Németh és Semjén arról beszélt, hogy rosszak a magyar–román diplomáciai kapcsolatok, sőt 2012 óta egyre rosszabbá váltak. A kérdésre, hogy ebben van-e felelőssége a magyar oldalnak, Semjén a következőt felelte:

Tiszta lelkiismerettel azt kell mondanom, hogy nincs. 

A miniszterelnök-helyettes ezután megjegyezte, hogy ha „egyáltalán” érheti kritika románügyben a magyar külpolitikát, akkor az maximum annyi lenne, hogy korábban az asztalra kellett volna csapni. Nézze meg az erről készült videónkat, nem mindennapi erőfeszítés ült ki Semjén arcára, miközben megfogalmazott egy kis kritikaféleséget a kormány külpolitikájával kapcsolatban: 

Érdekesség, hogy Németh nem határolódott el ugyan Szijjártó akciójától, hanem finoman jelezte, hogy a külügy román nemzeti ünnepről szóló döntése nem az ő hatásköre, azért a miniszternek kell vállalnia a felelősséget. Igaz, a kérdés úgy szólt, hogy Németh egyetért-e Szijjártóval, de a külügyi bizottság elnöke inkább megkerülte a választ. 

A sajtótájékoztató borongós hangulata egyébként ott volt kitapintható, hogy mindkét politikus többször elmondta, hogy milyen rosszak most a magyar–román kapcsolatok, Semjén pedig hangsúlyozta, hogy 

a falhoz vagyunk állítva

– mondta ezt a romániai magyarság helyzetéről. 

Azt sem tűnt szokásos pillanatnak, amikor Semjén „őszintén” elmondta, hogy neki is szerepe van abban, hogy a román választásokon egy magyar erő, az RMDSZ–MPP szövetsége indul, az EMNP nem, és független jelöltet sem támogat. 

Ilyen, amikor a magyar miniszterelnök-helyettes beleszól a romániai választásokba

Amikor rákérdeztünk, hogy ezt mégis hogy kell elképzelni, netán Semjén odament egy másik párthoz, és megmondta nekik hogy nem indulhatnak a választáson, a pártelnök, miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter közölte, hogy ez „tipikus indexes színvonalú kérdés”, majd azt mondta, hogy hosszas egyeztetéseket folytattak mindhárom romániai magyar párttal, aminek a végén az EMNP vezetősége belátta, hogy ha külön indulnának, azzal veszélyeztetnék a magyar érdeket. 

Semjén pedig örül, hogy a legkisebb erdélyi magyar pártban ilyen bölcs döntést hoztak. Ezt is megnézheti videón (elnézést a hanghibáért).