Ádert kérik, ne írja alá az új atomtörvényt, ami alapján engedély se kell Pakshoz

2016.12.06. 16:45

„Újabb jogalkotási torzszülöttet alkotott a fideszes kormánytöbbség: mostantól olyan atomtörvényünk van, amely engedély nélkül is lehetővé teszi az atomerőmű-építés elkezdését, illetve a hatósági engedélyek politikai döntéssel történő felülírását. Az LMP a köztársasági elnökhöz fordul a nukleáris biztonságot súlyosan veszélyeztető döntés miatt″ – jelentette be kedden Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyeitől ezentúl el lehet térni, a kormány rendelettel, vagyis fellebbezési lehetőség nélküli politikai döntéssel is felülbírálhatja a nukleáris hatóság döntését, az építési engedéllyel meg sem kell várni a telephely engedélyezését – ilyen és hasonló, a józan észnek és az elővigyázatosság elvének is sorozatosan ellentmondó módosításokat épített be a kormánytöbbség az atomtörvénybe a politikus szerint.

Szél ennek okát abban látja, hogy „az engedélyezéssel – a váratlanul, a semmiből előkerült Orbán-Putyin megállapodás nyomán támadt zavar miatt – óriási csúszásban van a kormány, miközben már két kézzel költené a pénzt a még meg sem kapott orosz óriáshitelből a közpénzen hízó kormányzati holdudvar – láthatóan a nukleáris biztonság fellazítása is belefér a Fidesz eszköztárába″.

Az atomtörvényt-módosítást a parlamenti pártok közül kizárólag az LMP szavazta le, és most arra kérik a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá törvényt. Ha ezt mégis megteszi Áder, a párt az Alkotmánybírósághoz fordul.