Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Norvégos pénzből felújított kolostorban ülésezik az Orbán-kormány

2016.12.06. 18:36

Sopronban, a Sopronbánfalvai Pálos-Karmelita kolostorban tartják a kétnapos kihelyezett kormányülést, írja a 24.hu. A lap kiemeli a helyszínválasztás érdekességét, ugyanis a kolostor felújítására annak a Norvég Alapnak a pénzéből került sor, melynek magyarországi tevékenységét korábban durván betámadta a kormány.

A sopronbánfalvi kolostor
A sopronbánfalvi kolostor
Fotó: epiteszforum.hu

A kolostor a rendszerváltozásig elme- és szociális otthonként működött.

A Kisalföld beszámolója szerint a Kolostor-hegyet TEK-esek és tűzszerészek védik, és csak a vendégeket engedik be a lezárt területre. Orbán Viktorral egy időben érkezett meg Balog Zoltán, nem sokkal később pedig Semjén Zsolt. A kormányülés nem sajtónyilvános.

Rossz norvég pénz, jó norvég pénz

A Norvég Alap által támogatott civil szervezeteket Lázár János vezetésével kezdte el pár éve vegzálni a kormány és hatóságai, végül a vizsgálatok semmit nem találtak a házkutatásokkal és lefoglalásokkal tarkított, megfélemlítő eljárások során. Ezek azóta sem szűntek meg teljesen, idén októberben a NAV például az Energiaklubnál jelent meg. Most azonban az Orbán-kormány vezetői egy olyan épületbe vonulnak el átbeszélni ügyeiket, mely szintén részben norvégos pénzek segítségével változott át „luxuskolostorrá".

„2011-ben a Norvég Alap mellett Izland és Liechtenstein is támogatta a kolostor felújítását, összesen 544 millió forinttal, ami az elszámolható költségek 45 százalékát fedezte. Ebből állították helyre a barokk stílusú pálos, illetve karmelita kolostor épületét és a körülötte lévő ősfás parkot” - írja a lap. Az oktatási és meditációs központként is funkcionáló, felújított kolostorépületben 23 egyszemélyes szobát alakítottak ki, van ott étterem, meditációs helyiségek, konferenciaterem és könyvtár is.

A kolostor a KOGART-ot alapító Kovács Gábor bankár-befektető érdekeltsége volt, összesen egymilliárdból újította fel az épületet, amit 2015 áprilisában a magyar állam ismeretlen összegért megvásárolt tőle.

Elmeszociális otthon, Sztálin és Kövér László

A Wikipédia szerint egyébként a kolostor korábban az 1950-es évektől egészen a rendszerváltásig elme- és szociális otthonként működött.

További érdekesség, hogy a kolostor melletti templomban Sztálin ördög képében van megfestve. „A legprovokatívabb kompozíció a karzat fölött - kissé elrejtve a felületes szemlélődő elől - található és Szent Mihály arkangyal az ördög felett aratott győzelmét ábrázolja. Utóbbit a művész a szovjet diktátor, Sztálin arcvonásaival festette meg, ami példa nélküli, bátor tett volt a keleti blokk országaiban″ - írja a Wikipédia.

Utóbbiról kollégánk is megemlékezett, aki tavasszal töltött el időt a kolostorban, sőt azt is kiszúrta, hogy az ördög nem is annyira Sztálinra, hanem sokkal inkább magára Kövér Lászlóra emlékeztet.