Egy Audi A4-es miatt is nyomozás indult az ORÖ ellen

2016.12.06. 08:50

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy újabb rendőrségi eljárás indult az Országos Roma Önkormányzat ellen, ezúttal egy luxusautó beszerzése miatt - miközben a szervezetnek 1,6 milliárd forintot kellene visszafizetnie az Emminek.

A BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya hivatali visszaélés gyanúja miatt, ismeretlen tettessel szemben vizsgálódik. A lap szerint a Balogh János elnök használatára beszerzett Audi A4 típusú gépjármű a nyomozás tárgya, amit akár már karácsony előtt lezárhatnak.

Az ügyben a nemzetiségi önkormányzat egyik képviselője fordult a hatóságokhoz, miután kiderült, hogy annak ellenére jár luxusautóval az elnök, hogy a szervezet adósságban fuldoklik. A feljelentő, Vajda László közölte, a közgyűlés döntése nélkül, szabálytalanul kötött lízingszerződést a roma önkormányzat. Mint mondta, őt már meg is hallgatta a rendőrség az ügyben.

Balogh János szeptember vége óta közlekedik egy 2015-ös évjáratú Audival. Az elnök korábban elmondta, az autót nem fizették ki egy összegben, hanem 72 hónapos futamidőre szóló lízingszerződést kötöttek. Havonta csaknem százezer forintba kerül a kisebbségi önkormányzatnak a jármű, vagyis közel hétmillió forintot fizetnek érte. A luxusautóhoz sofőr is jár az elnöknek, havonta 250 ezer forintos fizetésért szállítja egy megbízott sofőr, aki nem más, mint Balogh veje.

Az elnök szerint az Audi beszerzését a korábbi hivatali gépjármű rossz műszaki állapota tette szükségessé. Csakhogy kiderült, ez nem igaz: a korábbi Volkswagen Tiguan típusú hivatali jármű állapotát ugyanis a Porsche Buda szakszerviz mérte fel október végén, és azt állapította meg, hogy nincs komoly műszaki problémája. Az ügylet miatt nem csak a rendőrség vizsgálódik, hanem Budapest Főváros Kormányhivatala is törvényességi felügyeleti eljárás is indított.