Lázár akkor is kiküldi a néphez a kormányhivatalnokokat

D MTZ20160929001
2016.12.07. 07:08

Tiszteletem, a kormányhivataltól jöttem, csak érdeklődnék, hogy hogy tetszik lenni? Hm? Tyúkok tojnak? Kormányzás rendben van? 

Csak gondolatkísérlet a falujáró hivatalnok, de az elmúlt napok történései alapján ez lehet az új irány, ami felé a Miniszterelnökség tolni próbálja a tisztviselőit.

Még a kvótakampány idején terjedt el a sajtóban, hogy minisztériumi és önkormányzati dolgozóknak kellett hívogatniuk az embereket, hogy győzködjék és kikérdezzék őket a voksolási szándékaikról. A hírt tagadta a kormány, de a Fidesz hozzáállását mutatja, hogy Kocsis Máté akkor azt mondta az ATV-ben, hogy ha a kormány elkötelezi magát egy ügy mellett, akkor az alkalmazottai is részt vehetnek ebben.

"Én azt gondolom, hogy ezek a közszolgák nem ezért kapják a fizetésüket, hanem van egy állásuk, és azért kapják a fizetésüket.

És hogy ha egy ügy, most teljesen mindegy, hogy milyen ügy, része az ő munkájuknak, akkor azért ugyanúgy megkapják a fizetésüket."

Aztán jött az Erzsébet-utalványok ügye, ami először puszta technikai kérdésnek tűnt - a Posta az olcsóbb, vagy a kormányhivatali kézbesítés? Csak később kezdtek el szivárogni azok a hírek és nyilatkozatok, amelyek alapján máshogy áll össze a kép, és úgy tűnik, a kormánynak más szándéka lehetett az egésszel.

Lázár ugyanis a hvg.hu szerint a kormányülésen szóba sem hozta a költségeket, és azzal érvelt, hogy a dolgozók végre kapcsolatot teremthetnek a választókkal. Ha pedig sikerül eredményesen levezényelni az akciót,

akkor a 30 ezres hivatalnoki gárdát a későbbiekben is mozgósítani lehet majd hasonló, kapcsolattartási vagy kézbesítési célokra.

Az ATV azt is írta, hogy értesülésük szerint Orbán Viktor is jó ötletnek tartotta a kormányhivatali dolgozók bevonását, hogy személyes kontaktusba kerüljenek az ügyfelekkel, a nyugdíjasokkal. Aztán Csepreghy Nándor miniszterelnökségi államtitkár szintén az ATV-nek adott egy furcsa interjút, és gyakorlatilag levezette, hogy a hivatalnokoknak új feladatuk lenne, hogy az állampolgároktól első kézből szerezzenek információkat, és azokat adják át a politikusoknak. Legalábbis nehéz máshogy értékelni a következő ívet:

  1. Mindig is létezett olyan probléma, hogy nem lehet rendesen „átmozgatni” egyik munkakörből a másikba a hivatalnokokat.
  2. Lázár miniszter úr a saját kollégáitól rendszeresen elvárja azt, hogy érdemben kommunikáljanak az állampolgárokkal, keressék azokat a fórumokat, ahol ezt meg lehet tenni. Szerintem ez normális.
  3. (Lázár) nem elégszik meg azzal, hogy saját tárcájának a vezetői köre – államtitkárok, helyettes államtitkárok, főosztályvezetők – a médiából értesüljenek arról, mit gondol a társadalom egy-egy kérdésben.
  4. Örülök annak, ha ez az érzés (hogy a kormányalkalmazottak lojálisak a kormányhoz) kialakulhat. És ha ez így van, az politikailag mindenképpen hasznos.

Ráadásul kiderült az is, hogy az utalványok mellé jár Orbán Viktor levele is, amiben a miniszterelnök névre szólóan nyugtatja meg a nyugdíjasokat, hogy a kormány tiszteli őket. Ez mondjuk felveti a kérdést, hogy a kapcsolattartás mikor fordul át kormánynépszerűsítésbe, azaz kampányba és propagandába.

Megkerestük a Miniszterelnökséget, akik azt írták, hogy "a kormányüléseken elhangzottakról a sajtóban általában érdekes, de legtöbb esetben a valóságot távolról sem fedő információk jelennek meg. Tekintettel arra, hogy a kormányülések nem sajtónyilvánosak, minden a sajtóban onnan származtatott információt a legjobb indulattal is híresztelésként értelmezhetünk."

Cél a megújítás

Válaszuk szerint Lázár János célja a közigazgatási rendszer megújítása, amely hatékonyabb és szolgáltatói típusú közigazgatást eredményez. "Szeretnénk ugyanakkor kihangsúlyozni –folytatódik a levél – : a miniszter úr soha nem tett arra vonatkozó utalást, hogy a járási- és a kormányhivatalban dolgozók politikai, vagy egyéb olyan kérdésben, feladatban vagy ügyben érintettek lehetnek, amely szellemében, jellegében vagy gyakorlatában eltér vagy nem egyeztethető össze a közigazgatási munkával.

Minden ezzel ellentétes állítás hazugság!

Megerősítették, hogy a Miniszterelnökség a közszolgálatot az állampolgárok szolgálatának tekinti, amelyhez elengedhetetlen az állampolgárokkal történő kapcsolattartás.

"Az volna meglepő, ha az állampolgárokkal történő kapcsolattartás nélkül bárki is közigazgatást tudna szervezni".

Hozzátették, hogy számos feladatkörben eddig is találkoztak a polgárokkal a dolgozók. 

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az esetleges új feladatokra vonatkozó kérdésünkre annyit mondott, nem tud ilyesmiről, de

nem szeretné ezt az irányt kiérezni az egészből.

Hangsúlyozta, hogy a köztisztviselői kar feladatait törvény, szervezeti és működési szabályzat szabályozza, és a kormányhivatalok mindegyike önálló felelősségi körrel bír.

A munkavállalók számára törvényi garancia, és az esküjük is biztosítja a pártpolitikai semlegességet. Az a véleményem, ha ehhez tartja magát mindenki, ha betartják a szabályokat, abból nem lehet probléma.

Azt is mondta, hogy a szakszervezet egy "bebetonozott karrierrendszerért" küzd, hogy ezek az állások ne legyenek a politikai zsákmányrendszer áldozatai. "Nem lehet négyévente lecserélni ezt a gárdát", fogalmazott.

Úgy tudjuk egyébként, hogy Lázár Jánost a szakszervezettel történt megbeszéléseken csak a technikai akadályokról szóló ellenérvek győzték meg, ugyanakkor kitartott amellett, hogy ha korábban elkezdik előkészíteni mindezt, akkor azért simán megoldható lenne az Erzsébet-utalványok kiszállítása.