Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Bőnyi rendőrgyilkosság: nincs felelős rendőr

2016.12.08. 18:47

Befejeződött a 2016. október 26-ai bőnyi eseményekkel kapcsolatos rendőrségi vizsgálat, a történteknek nincs személyi felelőse.

Az országos rendőrfőkapitány által elrendelt vizsgálat megállapította, hogy a tárgyi bizonyítási eszközök lefoglalására irányuló intézkedés előkészítése, megtervezése a szakmai szabályoknak megfelelően történt.

Mint arról beszámoltunk, a bőnyi rendőrgyilkossággal vádolt Győrkös István házának átkutatásáról szóló határozatban már szerepelt, hogy gépfegyver is lehet a házban, és a Hvg.hu szerint a meglőtt rendőrt annak ellenére nem tudták kihozni a lövöldöző házából, hogy már több nyomozó és tűzszerész is tartózkodott az épületben.

Október 26-án, reggel nyolc óra után pár perccel riasztották a Terrorelhárítási Központot Bőnyről, ahol a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója, Pálvölgyi Péter már súlyos fejsérüléssel feküdt Győrkös István házában, de még élt. Néhány perccel fél 9 után, vagyis fél órával a riasztás után a TEK győri kihelyezett műveleti egységének tagjai már a helyszínen voltak. Győrkös ekkor már elbarikádozta magát a ház egyik részében. A sérült rendőrt végül a TEK-esek hozták ki a lövöldözés helyszínéről.

A Hvg.hu által is látott házkutatási határozatból kiderül, hogy a reggeli rendőri intézkedésnek nem csak Győrkös István volt a célpontja, és hogy többek között gépkarabély is lehetett a házban. Ez azt jelenti, hogy a helyszínen eleve nem az NNI nyomozóinak, hanem a TEK-nek kellett volna eljárnia, erről egy kormányrendelet egyértelműen fogalmaz.

A Hvg.hu bevetési eljárásokra rálátó forrásai szerint hasonló esetben bevett módszer, hogy fedezeti tűzzel megpróbálják visszaszorítani a fegyveres bűnözőt, a sebesültet pedig kihozzák a tűzvonalból, hogy ellátását meg lehessen kezdeni. Arra, hogy ez most miért nem történt meg, a rendőrségi vizsgálat fog választ adni.