Felszámolták a Magyar Nemzeti Arcvonalat

2016.12.08. 06:22

A Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA)  szélsőséges hungarista szervezet valamennyi aktív tagját meggyanúsították, hárman közülük előzetes letartóztatásban vannak; az MNA-t ezzel gyakorlatilag felszámolták - írja a Magyar Idők. A napilap rendészeti forrásai szerint az MNA jászberényi alcsoportjának felszámolása ugyan nagyobb publicitást kapott, mint a többi alcsoporté, ám mára nincs működőképes, szervezett militáris alakulata a Magyar Nemzeti Arcvonalnak.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt állította, hogy az MNA-nak a legutóbbi időkben már csak hét aktív tagja volt. Ezzel szemben most a Magyar Idők azt írja, hogy a szervezetnek mind a tizenkilenc aktív tagját, akik a belső, szervezett magot jelentették, meggyanúsították, többségüket fegyverrel, lőszerrel, robbanóanyaggal való visszaéléssel, illetve közösség tagja elleni erőszak előkészületével is. Utóbbiak között van a rendőrgyilkos, MNA-alapító Győrkös István egyik fia, ifj. Győrkös István is.

A cikk szerint a tizenkilencedik gyanúsított a szervezet alapítója (tehát idősebb Győrkös), aki előzetes letartóztatásban van. Őt rendőrgyilkosság, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt fogták el: a bőnyi családi házához házkutatásra érkező rendőrök egyikét lőtte le gépkarabéllyal október végén.

A Magyar Idők értesülése szerint még a karácsonyi ünnep előtt befejeződhet az ügyben indult belső rendőrségi vizsgálat második része. A rendőri fegyverhasználat jogszerűségét már a gyilkosság utáni héten megállapította az akcióban résztvevők elöljárója. A parancsnoki felelősség kérdését firtató vizsgálati rész pedig hamarosan befejeződik.

Azt az Index írta meg elsőként, hogy az MNA az orosz titkosszolgálattal állt kapcsolatban, a szélsőséges szervezet tagjai orosz diplomatákkal airsoftoztak. Információnkat a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt is elismerte a magyar kémelhárítás, de érdekes módon ennek semmilyen következménye nem lett, 2010 óta egyetlen orosz diplomatát sem utasítottak ki az országból.