Krisztina
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Oroszbarát brit újfasiszták bukkantak fel a Jobbik közelében

2016.12.08. 08:20 Módosítva: 2016.12.08. 08:20

Rámozdult Magyarországra a putyinista, neonácikkal barátkozó brit szélsőjobb - írja a Magyar Narancs. A lap újságírója, Nagy Gergely Miklós terjedelmes cikket közölt, amelyben feltárja ezeket a kapcsolódási pontokat. 

Az újságíró először a Magyar Gárda utódszervezetének számító Magyar Önvédelmi Mozgalom Facebook-oldalán megjelent képre figyelt fel, amin egy szemüveges férfi a jobbikos László Attila MÖM-vezérnek egy zászlót ad át. A szemüveges férfi James Dowson, aki az Index információja szerint ismert putyinista, a brit szélsőjobboldali szcéna egyik pénzfelhajtója. Nem először járt Magyarországon, tavasszal a Jobbik pártalapítványa által támogatott ún. népesedési konferencián tűnt fel Hegedűs Lóránt belvárosi templomában és egyebek mellett a nyíltan rasszista Betyársereg tagjaival is pózolt, elismerését fejezve ki a sereg munkája iránt. A konferencián részt vett Nick Griffin és Téglásy Imre is, akik a Magyar Narancs szerint a Knights Templar International (KTI) "lovagrendnek" a tagjai. Ennek a lovagrendnek a vezetője egyébként Dowson is, amikor László Attilával fotózkodott, akkor a KTI képviseletében volt itt.

Az 1964-es születésű Dowsonnak a Magyar Narancs cikke szerint szerepe volt egy 2013-as belfasti zavargásban is, állítólag ő gondoskodott arról, hogy egy tüntetés erőszakba torkolljon, de a férfi ezt tagadta. A magyar Téglásy Imrét, az Alfa Szövetség vezetőjét úgy ismerte meg, hogy van egy közös ügyük, ez pedig az abortuszellenesség. Az óvszerhasználatot is ellenző Téglási ma a KTI magyar vezetője, de a Magyar Narancsnak nem akart nyilatkozni a lovagrend munkájáról.

Dowson a brit sajtó szerint már többször volt büntetve, egyebek mellett fegyverbirtoklásért, garázdaságért, rongálásért. A szélsőjobboldali Brit Nemzeti Pártban is felbukkant, mint pénzfelhajtó figura, de a pártból 2010-ben váratlanul kilépett. Aztán megjelent egy másik pártban, a Britain Firstben (BF), pontosabban ezt a pártot már Dowson rakta össze. A párt annyira szélsőséges, hogy még a brexitet sürgető brit UKIP sem hajlandó velük szóba állni. A BF hivatalos vezetője, Paul Golding, elnökhelyettese pedig Jayda Fransen. Utóbbinak van egy magyarországi cége is, a Britannia Management Kft. Fransent a Magyar Narancs szerint novemberben elítélték, miután Londonban zaklatott egy muszlim nőt, aki hijabot viselt. 

A Magyar Narancs szerint a BF lehet a KTI megfejtése, a lovagrend valójában a párt nyúlványa, erre a lap több bizonyítékot is felsorol. 

Dowson és a KTI másik tagja, Nick Griffin is megjelent tavaly Szentpéterváron az úgynevezett orosz nemzeti konzervatív fórumon, ahol olyan neonáci, fasisztoid pártok képviselték magukat, mint a görög Arany Hajnal, a német NDP vagy az olasz Forza Nuova. Dowson rendszeresen feltűnik paramilitáris csoportok között, a Betyársereget például a KTI barátjának nevezte. Számos fotó bizonyítja, hogy Dowson és Griffin részt vett az oroszbarát bolgár szabadcsapat, a Sipka "határvédő munkájában". Ez konkrétan azt jelentette, hogy menekülteket vertek, hasonló szándékkal a Betyársereg is utazott már le a déli magyar határszakaszhoz. De a jobbikos Sneider Tamás is találkozott Dowsonnal, meg is mutatta neki a parlamentet. A Magyar Narancs szerint Sneider nem tart kapcsolatot Dowsonnal, de Toroczkai László igen, olyannyira, hogy magyarországi ingatlanügyletekben segít nekik.

A Magyar Narancs újságírója fedésben felvette a kapcsolatot a brit KTI-vel, ekkor derült ki, hogy ingatlanban utaznak és Toroczkai "remek fickó és támogató", a KTI pedig több ásotthalmi tanyát is kiajánlott az érdeklődő újságírónak megvételre. Egy videót is elküldtek az érdeklődő újságírónak, amiből kiderül, hogy Toroczkai külföldieknek ajánlgatja az ásotthalmi ingatlanokat, mondván, azokat fillérekből meg tudják venni. A videóban felbukkan a KTI magyar vezetője, ő kéri meg Toroczkait, hogy árulja el, miért éri meg külföldieknek Ásotthalmon ingatlant venni. A Magyar Narancs szerint bár Toroczkai ezt tagadta a lapnak, a bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a KTI Toroczkai segédletével nyugat-európaiak betelepítését szervezi Ásotthalomra.