Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

17 év után emeltek vádat a kecskeméti gyilkos ellen

2016.12.09. 11:36

Vádat emeltek aljas indokból elkövetett emberölés miatt egy negyvenéves férfi ellen, aki a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint 1999-ben megerőszakolt, majd megfojtott egy fiatal nőt Kecskeméten – írja az MTI. A vádlottat tavaly ősszel, a DNS-mintája alapján azonosították.

A férfi 1999-ben Kecskemét és Kiskunfélegyháza térségében élt hajléktalanként, kisebb lopásokból. Rendszeresen ismerkedett nőkkel, igyekezett a bizalmukba férkőzni, miközben álnéven mutatkozott be és az életkörülményeiről is hazudott nekik.

Az akkor 31 éves áldozat Kiskunfélegyházán élt, és egy kecskeméti belvárosi cukrászdában dolgozott. A gyilkosság estéjén bezárta a cukrászdát, és gyalog elindult a pályaudvarra, hogy hazautazzon. Az állomáson ismerkedett meg a férfivel, aki elcsalta magával. Egy kietlen, bokros-fás részre érve viszont a nő meggondolta magát, de az erős testalkatú, magas férfi megragadta a karját, és erőszakkal továbbvitte. Egy elhagyott helyen leszorította a földre, és előbb erőszakkal közösült vele, majd megfojtotta.

A holttestet másnap hajnalban találták meg. A férfi azért fojtotta meg a nőt, hogy megússza a megerőszakolása miatti felelősségre vonást. Mivel az elkövető kilétét eleinte nem sikerült megállapítani, az eljárást két év múlva megszüntették. Tavaly ősszel aztán felfigyeltek arra, hogy egy fővárosi rablás gyanúsítottjának a DNS-mintája megegyezik a tizenhét évvel ezelőtti emberölés után rögzített mintával.

Mint kiderült, a vádlott a gyilkosság előtt ötször, azóta pedig még nyolcszor volt büntetve. Az előzetes letartóztatásban lévő férfire életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott a főügyészség.