Auguszta
-3 °C
2 °C

Egy darabig még biztos Orosz Mihály marad Érpatak polgármestere

2016.12.09. 17:15

Végérvényes, hogy nem lesz időközi önkormányzati választás Érpatakon vasárnap, miután a Debreceni Ítélőtábla pénteken jogerős döntésével helybenhagyta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottságnak az ügyben hozott korábbi döntését - tájékoztatta a bíróság szóvivője az MTI-t.

Fórizs Ildikó közleményében kiemelte: az ítélőtábla végzése szerint sem áll fenn az időközi választás kiírásának feltétele, így a bíróság is alaptalannak találta a benyújtott kifogást.

A végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Az ítélőtábla sajtószóvivője emlékeztetett arra, hogy az érpataki önkormányzati képviselő-testület korábban határozatot hozott feloszlatásáról és a helyi választási bizottság kiírta az időközi választást.

A kormányhivatal keresete alapján azonban a közigazgatási bíróság a testület feloszlatását kimondó határozatot hatályon kívül helyezte, így megszűnt az időközi választás oka.

A közigazgatási bíróság ítélete ellen nem volt helye fellebbezésnek, az a kihirdetésével jogerősé vált. A helyi választási bizottság ezért a választás kiírásáról rendelkező határozatát hatályon kívül helyezte. Döntése ellen fellebbezést nyújtottak be.

A fellebbezést a területi választási bizottság tárgyalta, megalapozatlannak tartotta és elutasította. A fellebbező bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Debreceni Ítélőtáblához, amely nem peres eljárásban helybenhagyta a területi választási bizottság döntését.

A bírósági szóvivő nem nevezte meg a fellebbezőt, amely - mint a területi választási bizottság döntésekor kiderült - a Magyar Munkáspárt volt. A párt ugyanis jelöltet indított volna az érpataki választáson.