Közönséges bűnözők: a faügy, a söröző meg a tehenes

2016.12.09. 12:24
A rossz szabálysértési szabályozás és gyakorlat megváltoztatásáért kampányoló Roma Sajtóközpont összegyűjtötte Magyarország legkeményebb bűnözőinek történeteit egyenesen a börtöncellából. Az interjúkat hosszú hónapok egyeztetése, szervezése előzte meg, a beszélgetéseket a Helsinki Bizottság munkatársai rögzítették a nehéz fiúkkal. A történetekhez nem tettünk hozzá semmit, nem vettünk el belőlük semmit. Hihetetlen vallomások a börtönből. Gyenge idegzetűeknek nem ajánlott.

A 200 forintos fa története

Zsolt jobbra kanyarodott biciklijével, és elfelejtette kitenni "irányjelzőjét", ezért 20 ezer forint bírságot kapott. De ez még csak a történet eleje, nemcsak ezért járt a börtön neki.

„Azt mondták a szomszédok, hogy egy helyről száraz fát lehet vinni. Sokan hordták onnan. A csomagtartó tetejére pakoltam a fát, az úton állított meg a rendőr. Kérdezte, hogy honnan van a fa. Elvittem megmutatni, hogy honnan hoztam és mondtam, hogy azt mondták, hogy elvihető” –meséli Zsolt a brutális esetet.

A Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Roma Sajtóközpont, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász a szabálysértési szabályozás és a gyakorlat megváltoztatásáért fogott össze és kampányol videókkal. Szerintük a gyakorlat nem hatékony, értelmetlen, megtorló és pazarló. A rendőrség értelmetlen és diszkriminatív szabálysértési gyakorlatával ebben a cikkben is foglalkoztunk.

A fa magánterületen volt, a tulaj azt nyilatkozta a rendőröknek, hogy nem járult hozzá a fa elviteléhez, ezért kapta a büntetést. A rendőr 200 forintra értékelte a fát. Zsoltot 50 ezer forintra büntették a fa elviteléért, amit nem tudott befizetni, így elzárásra váltottak át. Most börtönben ül. Amikor nem, akkor négy gyereket nevel.

Másfél millás sörözés

István sört ivott az utcán. Sört. A 22 éves parkgondozó, hajléktalan fiatalember a dobozos sörök réme. Egy-egy alkalommal 50 és-100 ezer forint közötti bírságot szabnak ki egy dobozos sörért a rendőrök. Van, hogy egy nap kétszer is jönnek, vagy párban járnak a rendőrök, és először az egyik bünteti meg, utána a másik. Közterületen való alkoholfogyasztásért és koldulásért összesen 1 millió 550 ezer forintnyi bírsága gyűlt össze. Nagyjából 300 napot ül börtönben ezért.

Aki tehenekkel támad

Béláé a magyar kriminalisztika történetének példátlan esete, példás felderítéssel. Béla két büntetését üli most egyszerre.

Az elsőről csak néhány szót szólunk, mert a második sokkal durvább történet. Bélát a saját kapuja előtt igazoltatta a rendőr, de nem volt nála a személyi igazolványa, ami szabálysértés. 40 ezer forint bírságot kapott ezért. Kifizetni nem tudta, így a börtönt választotta. „Ezt a bírságot igazságosnak tartom, hiszen az a törvény, hogy mindig nálunk kell lennie a személyi igazolványnak!” - mondja Béla rezzenéstelen arccal.

A második esettel kapcsolatban azért már neki is vannak kételyei. Következzék Béla vallomása: „Közmunkásként csordás voltam, 8 tehenet legeltettem. A polgármester jelölte ki ezt a munkát, valami helyi privát emberé a 8 tehén, nem az önkormányzaté, de hát a közmunkás mindig azt csinálja, amit a polgármester mond neki. Egyszer valami helyi falubeli nagy eseményen a csorda szokásos útvonalára autók parkoltak. Ezt nem vettem észre időben, a tehenek meg két autó között próbáltak elmenni, letörték két kocsi visszapillantóját.”

Rongálás szabálysértéséért 40 ezer forint bírságot kapott mint közmunkás. De a börtönbe vonulása se volt egyszerű. A két elzárást úgy kezdte el tölteni, hogy három tömegközlekedési eszközzel bement a börtön városának állomására, onnan begyalogolt a börtönbe, ami összesen 5 km volt. Amikor odaért délután, akkor mondták neki, hogy jöjjön vissza holnap, mert már nincs befogadás. Későn érkezett. Pénze hazautazni már nem volt, így az állomáson aludt, ki akarták onnan is zavarni a szakadó esőbe, de mondta, hogy haza nem tud menni, itt meg dolga van, így megbeszélte, hogy ülve aludhat az állomáson. Ha feküdt volna, az már hajléktalanság, és azt ugye nem lehet. Másnap reggel nyolcra visszasétált a börtönbe.

Egy évvel ezelőtt arra kértünk írókat, hogy írjanak novellákat a valós szabálysértési történetek alapján, amelyeket a Roma Sajtóközpont gyűjtött össze. Idén a valóság felülírta őket.

A Magyar Helsinki Bizottság munkatársai összesen 80 interjút készítettek hasonló helyzetben lévő emberekkel a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, a  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben és az  Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben készültek. A Roma Sajtóközpont ezek közül választotta ki és dolgozta fel a fenti hármat.