Fertőző agyhártyagyulladásban halt meg egy budapesti gimnazista

2016.12.09. 08:21 Módosítva: 2016.12.09. 08:30

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a budapesti Veres Pálné Gimnázium egy végzős tanulója életét vesztette fertőző agyhártyagyulladásban.

A fiú a tünetek jelentkezése után néhány órával, szerda hajnalban halt meg. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke a lapnak azt mondta, hogy a fiúnak napközben még semmi baja sem volt, késő este lett lázas, és a következő reggelre már meg is halt. Az elhunyt fiú barátnőjét a kórházban megvizsgálták, ő nem fertőződött meg.

Az 5. kerületi iskola igazgatóhelyettesének beszámolója szerint az ÁNTSZ úgy tájékoztatta őket, hogy C típusú fertőző agyhártyagyulladás volt a diák halálának az oka, osztálytársai közül többen is megkapták a betegség elleni védőoltást.

A betegség cseppfertőzéssel terjed közvetlen kontaktus útján. Az iskola szerint csak azok vannak veszélyben, akik a beteggel közvetlenül érintkeztek, őket a járványügyi szakemberek antibiotikumos kezelésben részesítik. Az iskola figyelmeztetése szerint amennyiben magas láz, fejfájás, hányinger, fénykerülés, merev nyak, esetleg tudatzavar jelentkezik valakinél a következő tíz napban, azonnal forduljon orvoshoz.

A gennyes agyhártyagyulladás elleni oltások nem kötelezők, és egyelőre nem is ingyenesek. A Meningococcus C-védőoltás 7000 forintba kerül.

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint tavaly 14 csecsemőnél és tíz, 1–5 év közötti kisgyermeknél észleltek gennyes agyhártyagyulladást. Minden negyedik érintett belehalt a fertőzésbe, az elhunyt gyerekek háromnegyede ötévesnél fiatalabb volt.