Klaudia
-4 °C
2 °C

Fegyelmi eljárás a Kétfarkú-aktivistákat lekapcsoló rendőrök ellen

2016.12.12. 21:29 Módosítva: 2016-12-12 21:29:33

Novemberben rendőrök vitték be a Kétfarkú Kutyapárt kilenc aktivistáját Pécsen. A viccpárt tagjai és szimpatizánsai ugyanis színesre festették a feltöredezett aszfalt darabjait. Az akció, amely a városi környezet elhanyagoltságára hívja fel a figyelmet, a városüzemeltetési cég egyik dolgozóját háborította fel, ő hívta ki a rendőröket. Ekkor vitték be a pártelnököt, Kovács Gergelyt, és segítőit. 

Az előállítottak panaszt tettek az intézkedés ellen, ezért a Pécsi Rendőrkapitányság vezetője közigazgatási eljárás keretében vizsgálatot rendelt el, hogy kiderítsék, hibáztak-e kollégái az ügyben, írta a Bama.hu.

A Dunántúli Napló adott hírt az ügy fejleményéről: „A rendőri intézkedéssel szembeni panaszt a Pécsi Rendőrkapitányság vezetője közigazgatási hatósági eljárásban elbírálta, és a rendőri intézkedés szakszerűtlensége miatt két rendőrrel szemben fegyelmi eljárást rendelt el”.

Az aszfaltfestési ügy egyébként azon fotó révén lett országosan ismert, amelyen a városüzemeltetési cég büszkén mutatja, hogy gondos munkával visszarondította az aszfaltot, amely már nem színes, hanem újra szürke, és repedezett.

Már hatszor intézkedett a rendőrség

A hétvégén tudósítónk véletlenül beleütközött egy hasonló akcióba: A Kétfarkú aktivistáit rendőrök igazoltatták, mivel kifestettek egy összetöredezett járdát Zuglóban. A rendőrök újságírónknak elmondták, hogy lakossági bejelentésre jöttek ki, és ilyen esetben nincs mérlegelési joguk.

Kovács Gergő pedig arról számolt be, hogy eddig hat esetben szállt ki miattuk a rendőrség. Eljárás egyik alkalommal sem indult, mert az aszfalt festése nem számít grafitizésnek, és így valójában nem tiltott. A rendőrök minden esetben lakossági bejelentésre intézkedtek a tudomása szerint.