Mihály
12 °C
21 °C

Orbán levélben magyarázta meg, miért kapnak Erzsébet utalványt a nyugdíjasok

2016.12.12. 17:09 Módosítva: 2016.12.12. 18:41

A kormány jelenlegi bombasztikus sikerei nem valósulhattak volna meg, ha nincsenek a mai nyugdíjasok, akiknek révén az ország újra és újra talpra tudott állni.

Ezzel a megkérdőjelezhetetlen érvvel magyarázza meg Orbán Viktor a kedved nyugdíjasoknak, hogy miért kapnak a kormánytól karácsonyra 10 ezer forintos Erzsébet utalványt. A minden nyugdíjasnak postázott, és a 444-ben bemutatott levélben emlékeztetőül rögtön megemlítik a másik fontos osztogatást, a rezsicsökkentést, majd felvillantják, hogy hamarosan jön néhány alapélelmiszer áfacsökkentése, és a további nyugdíjemelés.

A levél nem említi, hogy a rezsicsökkentés miatt jelenleg magasabb az áram rezsicsökkentett ára, mint a piaci ár. 

Mindeközben a posta már szállítja is a nyugdíjasoknak az utalványokat. Az MTI adta hírül, hogy Ha a címzett nincs otthon, értesítőt kap arról, hogy küldeménye érkezett. Az utalványok ezzel az értesítővel tíz munkanapig átvehetők a postán.

Populizmus és adatgyűjtés

Az utalványügynek mégsem Orbán Viktor levele a legbizarrabb fordulata, hanem hogy Lázár János a kormányhivatalnokokkal akarta kiszállíttatni az utalványokat 2,8 millió nyugdíjashoz.

Lázár János szerint a dolog így lényegesebb olcsóbb. A posta ugyanis utalványonként 482 forintért vállalta volna a kézbesítést, ehelyett a kormányhivatalnokok munkaidejükben, feladatukat ellátva viszik majd ki az ajándékot. Emiatt a hivatalnokoknak munkájuk helyett a megadott címeket kellett volna járniuk, szabadságot pedig nem vehettek volna ki. Lassan kiderült, hogy sem idő, sem infrastruktúra nincs ilyesmire, és a szállítás biztonsága sem megoldott.

Végül megállapodás született arról, hogy mégsem a kormányhivatalnokok juttatják majd el a nyugdíjasoknak az utalványokat.