Belize-ben tartóztatták le a karcagi kun-mediátoros Marcsit

GettyImages-85252644
2016.12.13. 08:31

San Pedróban tartóztatták le Dobrai Sándorné Nagy Máriát, akit Karcagon mindenki csak Bróker Marcsinak ismert. A Hvg.hu vette észre a San Pedro Sun tudósítását, ahol fotót is közölnek az őrizetbe vett nőről.

km

A Kun-Mediátor egy magát utazási irodának és pénzváltónak álcázó piramisjáték volt, amely magas kamat ígéretével pénzt gyűjtött Karcag környékén nagyjából tíz éven át, amíg a piramis össze nem omlott. 2015 áprilisában, amikor több befektető nem kapta meg a pénzét az amúgy semmilyen pénzügyi szolgáltatásra feljogosító engedéllyel nem bíró cégtől, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sikkasztás miatt nyomozni kezdett, a sufnibrókercég vezetője, Dobrai Sándorné Marcsika pedig a fél családjával együtt felszívódott.

Tudja, hol van Belize?

Belize egy negyed magyarországnyi kis ország 347 ezer lakossal a Karib-tenger partján, Guatemala és Mexikó szomszédságában. Alkotmányos monarchia, az uralkodó maga II. Erzsébet. Az ország hírhedt adóparadicsom.

A Karcagon elterjedt pletyka szerint Marcsika Mexikóban van, de ezt a rendőrség nem erősítette meg. Veje, a cégben kisebbségi tulajdonos Kemecsi János már tavaly vallomást tett, sokat viszont ez sem segített az ügyön. Állítása szerint fogalma sincs az anyósa csalós üzletéről, sem arról, hogy hol van most.

A rendőrségnél eddig nagyjából ezer károsult jelentkezett, de Dobrossy István ügyvéd szerint kétszer ennyien is lehetnek, a teljes kár pedig akár a 20 milliárd forintot is elérheti. A károsultak szerették volna elérni, hogy hozzanak létre számukra is egy kártérítési alapot, mert az államnak és a bankoknak is nagy a felelősségük abban, hogy ennyi karcagit megkárosított egy csaló, de eddig ilyen alap nem jött létre.

Polt Péter legfőbb ügyész a napokban azt közölte egy jobbikos országgyűlési képviselő kérdésére, hogy a nyomozás jövő tavasszal fejeződhet be, és már csaknem nyolcszáz sértettet hallgattak ki tanúként.