Bíróság elé állnak az éhen halt gyöngyösi gyerek szülei

2016.12.13. 10:49

A rendőrség lezárta a nyomozást és vádemelési javaslatot küldött a Heves Megyei Főügyészségnek a május 12-én éhen halt gyöngyösi gyermek halála ügyében, olvasható a Police.hu-n.

A rendőrség megállapítása szerint a másfél éves korában éhen halt gyermek haláláért a 36 éves anya, J. Médea és az 52 éves apa, K. Gusztáv a felelős, ők emberölés miatt állhatnak bíróság elé. A szülők május 21-e óta előzetes letartóztatásban vannak.

Mint ismert, a másfél éves kislány alig 3,5 kiló volt, amikor meghalt. A szülők nem engedték be a védőnőt a lakásba, a háziorvost csak telefonon tájékoztatták a gyerek fejlődéséről, aki tavaly novemberben látta utoljára személyesen a gyereket. Mivel a védőnő rendszeresen tájékoztatta feletteseit a helyzetről, és arról, hogy a kislány nővére is alultáplált, valamint az anya két másik gyerekét évekkel korábban elvették és az apjuknál helyezték el, felmerült a gyermekvédelmi jelzőrendszer felelőssége is az ügyben.

Az ügyben szeptember végén zárult le az ombudsman vizsgálata, amely megállapította, hogy a házi gyermekorvos, a gyermekjóléti központ és a gyámhatóság sorozatos mulasztásai, szakmailag érthetetlen lépései miatt nem sikerült megakadályozni azt, hogy a szülők hosszú ideig megvonják a gyermeküktől a táplálékot. A jelzőrendszeri tagok hibái így közvetve szerepet játszottak a gyöngyösi kisgyermek halálában.