Ligetvédők: Ez nem faátültetés, hanem gyilkosság

ligetke-3
2016.12.13. 12:14 Módosítva: 2016.12.13. 18:43
  • Kedden váratlanul faátültetőgépek hajtottak be a Ligetbe tervezett Zenepalota építési területére.
  • Válaszul 30-40 aktivista jelent meg, hogy megakadályozzák a beavatkozást.
  • A fák átültetéséhez egyéves előkészítés kell, állították. Ilyen a Ligetben nem történt, így szerintük az átültetés a fa elpusztítását jelenti.
  • A rendőrök, biztonságiak egész nap kergetőztek a tiltakozókkal.
  • Végén a tervezett nyolcból két nagy fát átültettek.
  • Szerdán folytatódik a munka és a tiltakozás.

30-40, a Liget átépítését ellenző ligetvédő gyűlt össze kedd délelőtt a Városligetben, miután reggel egy faátültető gép és egyéb munkagépek jelentek meg a Hungexpó területén (itt működött a Kertem, és itt akarják a Liget-projekt keretében felhúzni a Zene Házát).

A Városliget Zrt. munkatársai egy nagy tiszafa ágait motoros fűrésszel vágták le, hogy a munkagépek be tudjanak menni a területre, mondták el a kezdetektől jelenlévő tüntetők. Közben markolók gödröket ástak, az egyiket olyan közel az egyik nagy nyárfához, hogy a ligetvédők szerint a gyökerei megsérültek.

Az aktivisták attól tartottak, hogy a munkások faátültetésre készülődnek, ezért a később érkező daru és markoló bejutását a testükkel akadályozták meg, a bent lévő gép munkásokat pedig megafonon szólították fel, hogy ne próbálják a fákat előkészítés nélkül átültetni.

Többen a kerítésnek támasztott létrákról figyelték az eseményeket, azt mondták, akkor másznak majd be, ha megkezdődik a fák kiemelése.

A rendőrség három mikrobusszal nagyjából 40 emberrel szállt ki; ők egy darabig a szintén 40-re tehető tiltakozó közelében várakoztak, majd fél egykor váratlanul elhajtottak. 

Rendőrcsel

Nem sokkal később kiderült, hogy ez csak trükk volt, vagy legalábbis gyorsan rájöttek, hogy most kell cselekedni: amikor ugyanis az aktivisták is szétszóródtak, a rendőrök segítségével váratlanul bejuttatták a munkások a Hungexpo területére a markolót és a darut. Erre válaszul 9 aktivista mászott be a területre, hogy védjék a fákat.

Órákig tartott a békés hangulatú kergetőzés az építkezési területen. A ligetvédők igyekeztek megállítani a munkát, de végül csak lassítani sikerült. Miközben a faátültetőgépek munkába lendültek, a rendőrök hét aktivistát kivezettek.

Ketten felmásztak a tiszafára, amelynek törzsénél egyórás akció kezdődött. Tűzoltók érkeztek, akik sikertelenül próbálták az emelőkosaras autóval leszedni a két ligetvédőt. Egyikük, a reggaezenész Komáromy Gergely, alias G-Ras volt, aki a korábbi akcióknak is központi alakja, szervezője volt.

A tiltakozók sötétedéskor jöttek le a fáról, a rendőrök felvették az adataikat, hogy az aktivisták elmondása szerint eljárást indítsanak ellenük.

Két fát átültettek, de rossz helyre

Komáromy Gergely az akció után kapott egy térképet a terület fáiról az egyik művezetőtől, azt ígérve, hogy ha kimegy a területről, egy szakember magyarázza el, mi az átültetők szándéka.

atultetes
Fotó: Földes András

Szakember az ígérettel szemben nem érkezett, de a tiltakozó szerint a térképen látható, hogy két fát végül nem a kerítésen kívülre ültettek, ahová tervezték, hanem attól nagyjából 30-50 méterre, a munkaterületen belül ásták be azokat.

A térkép szerint 8 fát akarnak átültetni.

Azt már mi magunk láttuk, hogy az átültetett fák megtermett, 10-20 méteres, kifejlett fák, amelyek nem túl széles és néhány méter mély gödrökbe kerültek.

munkálatok öt körül leálltak, 15-20 aktivista maradt a helyszínen.

Komáromy az Indexnek elmondta, hogy szerdán várhatóan folytatódik a faátültetés, és a tiltakozás is. Szombaton pedig figyelemfelhívó akciót terveznek a Kossuth téren: manöken challenge-et, amelyben ligetvédők vesznek majd részt, 

Mi a baj a faátültetéssel?

A Ligetvédők szakértőkre hivatkozva mondják, hogy egy nagyobb fát csak úgy lehet az életben maradás reményével átültetni, ha már egy évvel korábban megkezdik az előkészületeket: gondosan körbeássák, a gyökerek környékére tápanyagot fecskendeznek, és ugyanígy előkészítik leendő élőhelyét is.

A siker esélye még egy ilyen eljárást követően is csak 50-60 százalékos. A nehézségekről korábban a II. János Pál pápa téri fák átültetésével kapcsolatban írtunk; a tér 2007-ben átültetett 11 fájából valószínűleg csak 3 maradhatott életben.

A Ligetben viszont a hónapok óta itt táborozó környezetvédők semmilyen előkészítő munkát nem tapasztaltak, ezért már korábban is „kommunikációs trükknek” minősítették a fakivágásról faátültetésre való átnyergelést – számításaik szerint ugyanis a fáknak egy százalék esélye van a túlélésre.

Ez nem faátültetés, hanem gyilkosság

- összegezte a ligetvédők álláspontját az egyik aktivista.

Városliget Zrt. értetlenül áll

Délután négykor közleményt adott ki a Városliget Zrt. a ma történtekkel kapcsolatban. Azt írják, hogy értetlenül állnak "a faátültetéseket akadályozó abszurd tiltakozások előtt".

A cég szerint a Liget Budapest Projekthez kapcsolódóan "tervszerűen folytatódnak a faátültetési munkálatok, jelenleg 8 db fa mozgatásáról van szó, ezek közül a ma elvégzett közműfeltárások alapján 7 példányt az elkerített területen belül helyeznek el, míg 1 egyed az építési területen kívül kap új otthont".

A közlemény kitér arra is, hogy "az érintett fák közül 6 mérete és egészségügyi állapota megengedi, hogy a rendelkezésre álló technológia segítségével azonnal átültessék, míg 2 egyed esetében a gyökérzet feltárása, kiszabadítása (egybenőtt az egyik elbontott Hungexpo irodaépület alapzatával) és felmérése zajlik".

A vállalat azt állítja, hogy a jelenlegi faültetési technológiát és a munkálatok ütemezését részletesen bemutatták a "Liget Park Fórumon", de arra a rendezvényre nem mentek el a most tiltakozók. A cég kiemelte, hogy a mostani munkálatokat "az 1 millió sikeres átültetésessel a háta mögött álló német Opitz GmbH végzi".

Végül megjegyezték, hogy "a jelenlegi tervek alapján a Liget intézményi területének megújítása kapcsán a park 7105 fájából maximum 226 lehet érintett. Ezeket a fákat alaposan megvizsgálták, s e vizsgálatok alapján 182 fa alkalmas arra, hogy más helyre ültessék át a parkon belül, 44 faegyed esetében azonban az átültetésnek a fa állapota vagy egyéb jellemzője miatt nem lenne értelme, ezek lesznek tehát a pótlandó fák".  • Tippek
  • Csok