Életbiztosításokat csapolt meg a békéscsabai postásnő

2016.12.14. 10:25

A Békéscsabai Járási Ügyészség 4 rendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy 27 éves postásnővel szemben, aki az egyik békéscsabai postán életbiztosításokat csapolt meg - közölte a Békés Megyei Főügyészség.

A vádlott 2010-ben kezdett el dolgozni a Magyar Posta Zrt.-nél, ügyfélszolgálati ügyintézőként dolgozott a békéscsabai 1. számú Postahivatalban. Munkakörébe tartozott a Magyar Posta Életbiztosító Zrt. biztosításainak értékesítése, és az ezzel kapcsolatos betét- és pénzkezelés is.

2013. május 24. előtt elhatározta, hogy az életbiztosítási kötvénnyel rendelkező ügyfelek biztosításainak terhére valótlan tartalmú rész-visszavásárlási nyomtatványokat és kiadási pénztárbizonylatokat állít ki, és a sértettek készpénzét a tudtuk és beleegyezésük nélkül saját részére használja fel.

2013. májusa és 2014. augusztusa között négy sértettet károsított meg, 12 690 000 forint kárt okozott. Volt olyan sértett, akinek öt életbiztosítási kötvényének terhére a vádlott 28 alkalommal összesen 5 930 000 forintot vett fel.

A Békéscsabai Járási Ügyészség a nőt 1 rendbeli jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett, 2 rendbeli nagyobb értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett, és 1 rendbeli kisebb értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével, valamint 10 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja.

Az irányadó halmazati büntetési tételkeret 2 évtől 12 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A járási ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság szabjon ki vele szemben pénzbüntetést, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, illetőleg a vádlott vagyonának terhére 11 730 000 forint erejéig rendeljen el vagyonelkobzást, valamint kötelezze őt a nyomozás során felmerült több, mint 450 000 forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.