Az emberek arra kérték a Fideszt, hogy segítsen nekik facebookozni

2016.12.14. 07:05
Megkérdeztük Simonka Györgytől, hogy mit gondol az ügyében zajló nyomozásról, a párttársától érkező támadásról és a Fidesz-szimpatizánsokat kommentháborúkra felkészítő fideszes hírlevélről. Kemény válaszokat kaptunk.

A hétvége híre volt, hogy kiszivárgott egy fideszes hírlevél, amiben jó tanácsokkal látták el a kedvenc kormánypárti képviselőjüket megvédeni szándékozó embereket. A Békés megyéből a parlamentbe jutó Simonka György azért szorult a választói védelmére, mert kiderült, hogy költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz az ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség. 

Szintén a hétvége fejleménye volt, hogy Simonkát egy párttársa is keményen kiosztotta a Facebookon. "Te, úgy látszik, nem ezt az utat választod, hanem a megosztást. Az a politika, amit te képviselsz, csak az irigység fokozásához, az emberek megosztásához és vezet" - kommentelte Simonka egyik Facebook-albumához Alt Norbert, a gyulai Fidesz elnöke.

Ezek után megkérdeztük Simonkától, hogy 

  • Meg tudja-e erősíteni vagy cáfolni, hogy érintett olyan ügyben, amelyben a Központi Nyomozó Főügyészség ismeretlen tettes ellen nyomoz? Megkereste-e Önt vagy kihallgatta-e a KNyF ilyen üggyel összefüggésben?
  • Mi a véleménye Alt Norbert Önnek szánt hozzászólásáról, amely az Ön Facebook-oldalán érhető el?
  • Mit gondol Alt azon megjegyzéséről, hogy az Ön által képviselt politika "csak az irigység fokozásához és az emberek megosztásához vezet"?
  • Mit gondol arról a Hírlevél - Facebook kommunikáció című kiadványról, amelyet az Ön munkatársai küldenek a Fidesz-szimpatizánsoknak?
  • Szerencsésnek tartja-e hogy ebben a kiadványban arra biztatják a szavazóikat, hogy kommunikációs panelekkel, sablonszövegekkel védjék meg Ön a Facebookon?
  • Adott-e olyan megbízást, feladatot a munkatársainak, hogy ilyen kommunikációs hírlevelet készítsenek és küldjenek a szimpatizánsaiknak?

Az ügyében zajló nyomozás(ok)ról

Röviden összefoglalva, Simonka az ellene zajló nyomozás tényét sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, azonban az Indexnek küldött válasza ennél sokkal részletesebben körüljárja a témát. Olyannyira, hogy akár úgy is lehet azt értelmezni, hogy több nyomozás is zajlik az ügyében, vagy zajlott korábban: 

Simonka György
Simonka György
Fotó: Huszti István

"Nekem arról van tudomásom, hogy az Együtt politikusai rendszeresen feljelentenek mindenféle mondvacsinált ügyekben, és természetesen ezekben a feljelentésekben az illetékeseknek vizsgálatot kell folytatniuk, és én rendszerint a sajtóból, vagy már csak akkor szerzek ezekről tudomást, amikor kiderül, hogy alaptalanok és megszüntetik őket. Ezekben az esetekben sajnos mást nem tehetek, minthogy én is feljelentést teszek rágalmazásért" - írta a politikus. 

A gyulai Fidesz elnökének kommentjéről

Simonka egyetért Marjai János György, Battonya polgármesterének véleményével, amely Simonka szerint a következő: 

Felháborító, amit Alt Norbert, Gyula alpolgármestere megenged magának, hogy a térségünk településeit, valamint azok vezetőit tartja felelősnek azért, mint ahogy azt ő mondja, ezeken a helyeken a fű sem nő, mert ezek a településvezetők csak ücsörögnek, és meg sem mozdulnak.

Simonka ezután leszögezte, hogy Alték "nem jól értik, vagy nem akarják érteni a probléma lényegét". A képviselő szerint arról van szó, hogy a közelmúltig Dél-Békés kapta a legkevesebb pénzt, pedig ez a leghátrányosabb helyzetű régió.  "Ezzel szemben Gyula a Békés megyei városok között a legtöbb pénzt kapta, pedig már akkor is a legfejlettebb volt. Ez nem igazságos, még akkor sem, ha mára ez az arány javult valamelyest" - írta. 

A politikus szerint az lenne igazságos, ha a Gyulánál fejletlenebb települések több támogatási forrást kapnának. "Ez nem politikai kérdés, hanem területfejlesztési vita.

Pontosan olyan, mint amikor polgármester úr a tavasszal az ellen lobbizott, hogy a Gyulánál fejletlenebb települések ne indulhassanak kedvezőbb helyzetből a területfejlesztési pénzek pályáztatásánál, például a dél-békési és a sarkadi kistérségek ellen.

- fogalmazott meg egy nem túl pozitív vádat Alttal szemben Simonka, aki hozzátette: "Én a saját körzetem érdekét határozottan megvédem, akár tetszik ez polgármester úrnak, akár nem".

Az emberek és a Facebook kapcsolatáról

Simonka végül a kiszivárgott hírlevéllel kapcsolatos kérdéseinkre reagált. Azzal kezdte, hogy több zárt Facebook-csoportnak a tagja, ahol a többiek tájékoztatása céljából bárki bármit megoszthat. 

Ez a baráti közösség egy része arra kérte a stábot, hogy segítsenek abban, hogy elmondhassák a véleményüket, a másik része pedig azt kérte, hogy nehogy elharapózzanak az indulatok, csak olyan kommentek jelenjenek meg, amely tűri a nyomdafestéket, és tudomásom szerint egy kolléga vállalta, hogy összegyűjti az eddigi hozzászólásokat, melyeket, ha akartak használtak, ha nem, nem.

Vagyis Simonka elismerte, hogy egy fideszes munkatársa állította össze a kommentháborúban munícióként szolgáló hírlevelet. 

De kifejezett kérés volt, hogy mindenki szigorúan az igazságot mondja, ahogy ő azt látja.

- zárta az Indexnek küldött válaszát a képviselő.   • Hírek
  • Hírek