Valér
2 °C
8 °C

Tudja, mi az a jövőképesség? Majd megtudja!

2016.12.14. 22:39

A Budapesti Corvinus Egyetem Jövőképesség Kutatóközpontjának létrehozásáról döntött a kormány, írja az MTI.

A Magyar Közlöny szerdai számában közzétett kormányhatározat értelmében a kutatóközpont létrehozásának célja, hogy a jövőképesség-kutatás és a kapcsolódó magyarországi és nemzetközi közgazdasági, társadalomtudományi és egyéb releváns tudományos kutatások eredményeinek feldolgozásával és értékelésével hozzájáruljon "Magyarország és a magyarság rövid és középtávú jövője (2017-2050) szempontjából sorsdöntő kérdések körülhatárolásához, megvitatásához és megvalósítható megoldások kidolgozásához".

A kutatóközpont létrehozásához és működéséhez 133 millió forint támogatást adnak a jövő évi költségvetésből. 2018-ban a támogatás 116 millió forint, 2019-ben 117 millió forint, 2020-ban 114 millió forint.

Szintén szerdán jelent meg az a kormányhatározat, amelyből kiderül: döntött a kormány az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) átmeneti elhelyezéséhez szükséges forrásról, a fővárosi XI. kerületi, Karolina úti ingatlanhoz kapcsolódó beruházáshoz, és az intézmény költözéséhez 1,7 milliárd forintot biztosítanak.

A kormány múlt év végi döntése értelmében a Testnevelési Egyetem új kampusza több mint százezer négyzetméteres területen épülhet meg, 2018 szeptemberére készülhet el. A tervek szerint az egyetem főépülete az OSEI területén lévő, szerkezetkész állapotban lévő nagy épületben kap helyet.

A kabinet október végén határozott arról, hogy az Országos Sportegészségügyi Intézetet a Karolina út 27. szám alatti ingatlanban, a Semmelweis Egyetem volt Ortopédiai Klinikáján helyezik el átmenetileg. Az intézmény elhelyezésével összefüggő feladatok összehangolásáért felelős miniszteri biztosnak - Berkes István ortopéd sportorvosnak, a Sportkórház volt főigazgatójának - az elhelyezésről 2017. június 30-ig kell gondoskodnia, írja az MTI.

Az akkor közöltek szerint meg kell vizsgálnia az átmeneti elhelyezés forrásigényét, és előterjesztést kell készítenie a sportkórház végleges elhelyezéséről a kormánynak úgy, hogy "az ezzel kapcsolatos forrásigényt olyan módon tervezze meg, hogy a (Karolina úti) létesítmény az Országos Sportegészségügyi Intézetnek akár a végleges elhelyezésére is alkalmas lehessen".