A Ferencvárosban is jó üzlet fideszes albérlőnek lenni

2016.12.15. 08:45

Újabb fideszes vezetésű kerületről derült ki, hogy igen nagyvonalúan bánik az önkormányzati bérlakásokkal – írja a Magyar Nemzet. Ferencvárosban a Fidesz-KDNP képviselői jóval a piaci ár alatt osztogatják egymásnak az – általában felújított – ingatlanok bérleti jogát.

Ahogy múlt héten megírtuk, az I. kerületben a fideszes polgármester kézi vezérléssel irányítja a lakáspályázati döntéseket, a kormányközeli fontos emberek – köztük maga Nagy Gábor Tamás polgármester is – a piaci ár töredékéért bérelhetnek értékes ingatlanokat a Várnegyedben.

A Magyar Nemzet szerint hasonló a helyzet a IX. kerület, vagyis Ferencváros ingatlanjaival is. A lap szerint Jancsó Andrea Katalin helyi LMP-s képviselő egy éve vizsgálja a visszásságokat a kerületi lakásbérleti rendszerben, amelyben egészen a közelmúltig maga a polgármester, Bácskai János döntött a lakások kiutalásáról:

  • Mészáros László 2012 óta havi 68 ezer forintért bérel egy 63 négyzetméteres lakást. Ahogy a Magyar Nemzet írja, az Ingatlan.com adatbázisa alapján ez nagyjából a piaci ár harmada. A politikus egyébként az önkormányzat Vagyonnyilatkozat-ellenőrzési és Összeférhetetlenségi Bizottságának tagja.
  • Görgényi Máté és családja szintén 2012 óta bérel egy 104 négyzetméteres lakást havi 118 ezer forintért, de Mészárossal ellentétben ő nem a saját, hanem a nagymamája nevén pályázott az ingatlanra. A piaci ár itt is ennek triplája.
  • Szabó József, aki a közelmúltig a kerület jegyzője volt, Görgényiék szomszédja a Tűzoltó utcában, ő 80 ezerért bérel egy 70 négyzetméteres lakást.
  • Veres László az előző ciklusban volt a Fidesz-KDNP képviselője, jelenleg az önkormányzat által kiadott Ferencváros újság felelős szerkesztője. Ő 2014-ben meg is vehetett egy önkormányzati lakást: a 90 négyzetméteres ingatlant az önkormányzat értékbecslője közel 20 millióra lőtte be, a szabályok szerint ennek az 50 százalékát, 9,6 milliót kellett Veresnek kifizetnie. A jelenlegi piaci ár a Magyar Nemzet szerint akár ennek négyszerese is lehet.
  • A korábbi fideszes alpolgármester, jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt erősítő Formanek Gyula lánya egy 72 négyzetméteres lakást vett meg. A Viola utcai ingatlanhoz szintén a megállapított érték 50 százalékáért juthatott hozzá, ami 8,7 millió forint. Ehhez hasonló lakások jelenleg 30-40 millió körül kaphatók.

Bácskai János polgármester a Magyar Nemzetnek azt mondta, minden szabályszerűen megy, minden adat nyilvános, semmiféle visszaélés nincs a kerületi ingatlanok körül, és aggályosnak se tartja a gyakorlatot, hogy a piaci ár töredékéért osztogatják a lakásokat a kormánypárti embereknek.