Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Az ásotthalmi alkotmányellenes rendelet megsemmisítését akarja a TASZ is

2016.12.15. 11:28

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az alapvető jogok biztosánál kezdeményezte az ásotthalmi muszlimellenes és homofób helyi rendelet Alkotmánybíróság előtti megtámadását. Ahogy a TASZ is írja közleményében, Toroczkai László rendelete alaptörvény-ellenesen korlátozza az Ásotthalmon tartózkodók alapjogait: lényegében betiltja az iszlám vallás gyakorlását, valamint a nem-hagyományos család- és házasságfelfogások melletti kiállást.

Arról, hogy a rendelet alkotmányos jogokat sért itt írtunk bővebben:

A TASZ közleménye szerint az ásotthalmi rendelet alaptörvény-ellenessége rávilágít arra is, hogy alkotmánybírósági felülvizsgálatra szorul az önkormányzati törvénynek azon része, ami túl nagy mozgásteret ad a helyi önkormányzatoknak arra, hogy rendeletben szabályozzák a közösségi együttélés alapvető szabályait. Jelenleg ugyanis a törvény alapján úgy tűnhet, a települések kényük-kedvük szerint csonkíthatják meg a helyi lakosok szabadságát. A TASZ szerint ez egy olyan csúszós lejtő, amin az egyes rendeletek felülvizsgálatával és esetenkénti megsemmisítésével nagyon nehéz megállni.

A Jobbik alelnökének helyi rendeletétől elhatárolódott a párt elnöke, Vona Gábor is, aki szerint Toroczkaival bár a célban egyetértenek, az eszközökben nem. A Magyar Iszlám Közösség az Alkotmánybírósághoz fordult a rendelet megsemmisítése érdekében, a Magyar LMBT Szövetség aktivistái pedig szombaton a település polgármesteri hivatala előtt tiltakoztak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?