Nőgyógyászokat ítéltek el többszörös csalásért

2016.12.15. 15:00 Módosítva: 2016.12.15. 16:26

Csalás miatt ítélte el a Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumának egykori vezetőjét és két társát a Fővárosi Törvényszék csütörtökön Budapesten – írja az MTI. A másodfokú ítélet jogerős.

A bíróság megállapította, hogy az elsőrendű vádlott által képviselt kft. a betegeket megtévesztve kért pénzt az orvosi beavatkozásokért, mert pácienseik a céggel nem álltak jogviszonyban, csak a kórházzal. A vádlottak 2004 és 2005 között több esetben is olyan műtétekért kértek pénzt – 100 és 300 ezer forint közötti összegeket – egyes betegektől, amelyeket már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is kifizetett a kórháznak. Az ügy előzményeiről itt írtunk hosszabban.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2014 júniusban első fokon elítélte a három vádlottat. A mostani másodfokú döntés ezt helyben hagyta, de kettejük esetében enyhített a büntetésen:

  • Az elsőrendű vádlottat, a Meddőségi Centrumot korábban vezető V. Attilát mentesítette a felfüggesztett börtönbüntetés alól, viszont fenntartotta az 1,8 millió forintos pénzbüntetést.
  • A másodrendű vádlott szülész-nőgyógyászt a törvényszék mentesítette a pénzbüntetés alól és három évre próbára bocsátotta.
  • A harmadrendű vádlott védőnőt – az első fokú ítéletet helyben hagyva – szintén három év próbára bocsátották.

 Az elsőrendű vádlott, V. Attila azóta a Versys Clinics nevű meddőségi központ orvosigazgatója. A Versysszel és V. Attilával korábban ebben a cikkünkben, a központot érintő ÁNTSZ-tiltásról pedig itt foglalkoztunk részletesebben.

Az idő múlása

A másodfokú tárgyaláson az ügyész az ítéletek súlyosbítását kérte, mert a vádlottak azt a látszatot keltették, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem finanszírozza a hagyományos műtéti eljárásoktól eltérő beavatkozásokat, vagyis a magánrendelés keretében kapják az ellátást. Holott a betegeket a kórház vette fel, a kórház műtőjében operálták őket, a korszerű eszközök bérleti díjaként pedig a kft. megkapta az OEP-finanszírozás negyven százalékát. Az ügyész szerint a betegektől kért pénz üzleti haszonszerzésre szolgált. A sértettek, ha kaptak is számlát, az más tevékenységről szólt, és a díjazás összege is változott.

A törvényszék úgy foglalt állást, hogy a betegek nem a cég betegei voltak, az ellátást, az eszközöket, a műtőt a kórház biztosította, ezért a páciensektől a kft. nem szedhetett volna pénzt. A szolgáltatásra a betegek térítésmentesen voltak jogosultak, a többletköltségek felmerülése a kórház kockázata volt, a cég által kiállított számlákon pedig nem műtéti szolgáltatás, hanem szakorvosi konzultáció szerepelt. Az első fokú bíróság által megállapított tényállás tehát helyes - mondta ki a Fővárosi Törvényszék.

Az idő múlását, a vádlottak büntetlen előéletét és szakmai elkötelezettségét figyelembe véve azonban a másodfokú bíróság enyhítette a két orvos ítéletét.