Tasnádi László utódja egyelőre maga Pintér Sándor lesz

2016.12.15. 07:18

Egyelőre nem lesz utódja Tasnádi László nemrég távozott rendészeti államtitkárnak, a jövőben maga Pintér Sándor belügyminiszter fogja felügyelni a korábban Tasnádi alá tartozó szerveket, mondták rendészeti forrásaink.

Innentől tehát az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ), a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZBKK) és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) is Pintér közvetlen irányítása alatt fog állni. Egészen addig, amíg meg nem találják Tasnádi esetleg utódját – ami idáig nem sikerült, és egy darabig nem is lesz változás.

Távozott, de ott marad Pintér körül

Noha a távozásról szóló hivatalos hír csak december 9-én jelent meg, és a Magyar Közlönyben is csupán annyi állt, hogy december 10-i hatállyal Tasnádi megbízatása lejár, a rendészeti államtitkár az elmúlt hetekben már nem volt jelen sem a Belügyminisztérium irányításában, sem a nemzetbiztonsági bizottsági üléseken.

Arról, hogy jelezte lemondási szándékát Pintérnek, még december elején írtunk. Információink szerint Tasnádi Lázár Jánossal konfrontálódhatott, aki nyilvánosan is beszólt neki és kínosnak nevezte, hogy a III/II-es múltú szakpolitikust október 23-a alkalmából előléptették. Az Átlátszó szerint más ügyek is közrejátszhattak és Tasnádi „valamibe beletenyerelhetett", találgatásuk szerint például a Pharaon-ügybe.

Az Indexnek rendészeti források azt mondták, arra számítanak, hogy Tasnádi informális befolyása a távozása ellenére is megmarad, és hogy jó eséllyel a volt Pintér-céghez, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-hez térhet vissza, ahol amúgy korábban is dolgozott. A belügyminiszter bizalma Tasnádi iránt tehát továbbra is töretlen.

Nem úgy néz ki, hogy lesz egyhamar utódlás

Nincs tudomáson olyan információról, ami arra utalna, hogy a következő hetekben betöltésre kerülne Tasnádi László megüresedett pozíciója

– ezt Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke mondta az Indexnek. Márpedig az utódláshoz egy hivatalos procedúrára van szükség, köztük a leendő államtitkár bizottsági meghallgatására, illetve ennek előkészítésére, aminek semmi jele.

A bizottság egyik tagja név nélkül nyilatkozva pedig azt mondta, ő a következő hónapokban nem is számít rá, hogy a helyzet megváltozna.

Rendészeti forrásaink szerint sem a korábban esetleges utódként felmerülő Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) főigazgatója, sem Kiss Zoltán AH-vezér egyelőre „nem ment át a rendszeren".

Nincs egyelőre olyan kézenfekvő jelölt, aki Tasnádihoz hasonló tapasztalattal és tekintéllyel rendelkezne a rendészeti szervek világában, Pintér Sándor pedig a jogszabályok alapján minden további nélkül megteheti, hogy – forrásaink véleménye szerint azonban reálisan csak átmeneti megoldásként – maga felügyelje közvetlenül az érintett szerveket.