Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tasnádi László utódja egyelőre maga Pintér Sándor lesz

2016.12.15. 07:18

Egyelőre nem lesz utódja Tasnádi László nemrég távozott rendészeti államtitkárnak, a jövőben maga Pintér Sándor belügyminiszter fogja felügyelni a korábban Tasnádi alá tartozó szerveket, mondták rendészeti forrásaink.

Innentől tehát az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ), a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZBKK) és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) is Pintér közvetlen irányítása alatt fog állni. Egészen addig, amíg meg nem találják Tasnádi esetleg utódját – ami idáig nem sikerült, és egy darabig nem is lesz változás.

Távozott, de ott marad Pintér körül

Noha a távozásról szóló hivatalos hír csak december 9-én jelent meg, és a Magyar Közlönyben is csupán annyi állt, hogy december 10-i hatállyal Tasnádi megbízatása lejár, a rendészeti államtitkár az elmúlt hetekben már nem volt jelen sem a Belügyminisztérium irányításában, sem a nemzetbiztonsági bizottsági üléseken.

Arról, hogy jelezte lemondási szándékát Pintérnek, még december elején írtunk. Információink szerint Tasnádi Lázár Jánossal konfrontálódhatott, aki nyilvánosan is beszólt neki és kínosnak nevezte, hogy a III/II-es múltú szakpolitikust október 23-a alkalmából előléptették. Az Átlátszó szerint más ügyek is közrejátszhattak és Tasnádi „valamibe beletenyerelhetett", találgatásuk szerint például a Pharaon-ügybe.

Az Indexnek rendészeti források azt mondták, arra számítanak, hogy Tasnádi informális befolyása a távozása ellenére is megmarad, és hogy jó eséllyel a volt Pintér-céghez, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-hez térhet vissza, ahol amúgy korábban is dolgozott. A belügyminiszter bizalma Tasnádi iránt tehát továbbra is töretlen.

Nem úgy néz ki, hogy lesz egyhamar utódlás

Nincs tudomáson olyan információról, ami arra utalna, hogy a következő hetekben betöltésre kerülne Tasnádi László megüresedett pozíciója

– ezt Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke mondta az Indexnek. Márpedig az utódláshoz egy hivatalos procedúrára van szükség, köztük a leendő államtitkár bizottsági meghallgatására, illetve ennek előkészítésére, aminek semmi jele.

A bizottság egyik tagja név nélkül nyilatkozva pedig azt mondta, ő a következő hónapokban nem is számít rá, hogy a helyzet megváltozna.

Rendészeti forrásaink szerint sem a korábban esetleges utódként felmerülő Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) főigazgatója, sem Kiss Zoltán AH-vezér egyelőre „nem ment át a rendszeren".

Nincs egyelőre olyan kézenfekvő jelölt, aki Tasnádihoz hasonló tapasztalattal és tekintéllyel rendelkezne a rendészeti szervek világában, Pintér Sándor pedig a jogszabályok alapján minden további nélkül megteheti, hogy – forrásaink véleménye szerint azonban reálisan csak átmeneti megoldásként – maga felügyelje közvetlenül az érintett szerveket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!