Fideszes belharc: sok szemét és még több pénz a háttérben

DROTI20151109013
2016.12.16. 09:40

Nem várt fordulatot vett pár napja a Simonka-botrány: egymásnak estek a békési fideszesek, és nem úgy tűnik, hogy ez a fideszes belháború egyhamar véget ér. 

A Simonka György fideszes országgyűlési képviselő körül kirobbant botrány röviden:

  • A Központi Nyomozó Főügyészség költségvetési csalás ügyében nyomoz, az ügyben Simonka György is érintett. Simonka neve még Mengyi „Voldemort” Roland ügyével kapcsolatban került elő – erről már ősz elején írtunk –, Békés megyében ugyanis ugyanaz a pályázatíró cég a Public Sector Kft. bonyolította több nagy projekt előkészítését és pályáztatását, mint Mengyi ügyeit. Egy Simonkához kötődő ingatlanban a nyáron házkutatást is tartottak, bár ezt a képviselő akkor tagadta.
  • A múlt hétvégén kiszivárgott egy fideszes hírlevél, amiben jó tanácsokkal látták el a kedvenc kormánypárti képviselőjüket, azaz Simonkát megvédeni szándékozó embereket. Simonka az Indexnek elismerte, hogy valóban egy fideszes munkatársa állította össze a kommentháborúban munícióként szolgáló hírlevelet. 
  • Csakhogy a kommentháború egy másik háborút is felszínre hozott: Alt Norbert, a gyulai Fidesz elnöke lájkolás és pozitív tartalmú hozzászólások helyett kritikus megjegyzést fűzött a megyei választmányi elnök albumához, amelyben számon kéri rajta a békési emberek szembefordítását egymással. Az adok-kapokba később a gyulai, szintén fideszes polgármester is beszállt.

Egy a zászló, de a tábor nem

Az már a napnál is világosabb, hogy Békés megyében fideszes belháború zajlik. A párton belüli belháborúk egyáltalán nem ritkák a Fideszben, az azonban szokatlan, hogy a háborúskodó felek ezt a nyilvánosság előtt játsszák le.

A kommentháború utáni csetepatéban az látszott csak, hogy a gyulai fideszesek, élükön Alt Norberttel koránt sincsenek jó viszonyban Simonka Györggyel, utóbbi pedig azt sejtette, hogy a róla szóló negatív sajtóhírek mögött a gyulaiak állnak. A gyulaiak ezt sértésnek vették, azt hangoztatva, hogy Simonka és csapata az összes gyulait sértegeti. 

Leegyszerűsítés azonban csak a gyulaiak vs. Simonka háborúnak látni a történteket. A dolog 2010 nyaráig nyúlik vissza: akkor lett Domokos László, a párt megyei erős embere – korábbi megyei közgyűlési elnök, volt parlamenti frakcióvezető-helyettes és több mint tíz évig a párt megyei választmányának elnöke – az Állami Számvevőszék elnöke. Addig a közép-békési tengely (Szarvas-Békéscsaba-Gyula) dominanciája megkérdőjelezhetetlen volt a döntésekben, a távozása után azonban egy vákuum keletkezett – ebbe igyekezett belemozogni az egyébként hagyományosan baloldalinak számító dél-békési térségből érkezett Simonka és csapata (az erőátrendeződést jelzi, hogy 2010-ről 2014-re a megyei közgyűlésben a fideszesek több mint egyharmada lecserélődött).

Valójában tehát a korábbi évekhez képest lobbierejüket vesztett közép-békésiek állnak konfliktusban az elmúlt években igen dinamikusan politizáló, és a régiójába komoly forrásokat átmozgató, ám rámenős stílusa miatt a pártban szinte a kezdetektől gyanakvással fogadott Simonkával. Igaz, ebben a vitában eddig valóban főleg a gyulai helyi vezetők hallatták a hangjukat, miközben a párt gyulai és békéscsabai parlamenti képviselői – az egyaránt fideszes Kovács József és Vantara Gyula – egyelőre nem.

Gyula fideszes polgármestere annál inkább: szerdai közleménye elég egyértelműen jelezte a feszültséget.

Simonka György saját hazugságainak hálójában vergődik,

ennek céljából Békés megyei településeket, elsősorban Gyulát illeti hamis vádakkal” - írta Görgényi Ernő. Elég ritka, hogy fideszes ilyen szavakkal illet egy fideszes párttársat.

A konfliktus hátterében valójában két dolog állhat: sok szemét és még több pénz.

A Simonka és a gyulai fideszesek közötti konfliktus ugyanis már jóval a kommentháború előtt, szeptember végén kirobbant, de különösebb visszhangot akkor nem kapott az ügy, amiben szerepet játszhatott az is, hogy csak a Népszabadság foglalkozott vele. Az azóta már bedarált lap szerint a térség hulladékgazdálkodási rendszerének működése miatt esett egymásnak két fideszes csapat.

Az egyik csapat vezetője Simonka, valamint az általa támogatott orosházi polgármester, Dávid Zoltán. Velük vannak a tőlük erősen függő dél-békési önkormányzatok.

Simonka György
Simonka György
Fotó: Huszti István

A másik oldalon Vantara Gyula ország­gyűlési képviselő, Békés megye fejlesztési kormánybiztosa, Dankó Béla és Kovács József fideszes országgyűlési képviselők, továbbá a nagyobb városok, Békéscsaba és Gyula önkormányzatai sorakoztak fel. A Népszabadság szerint Vantaráék pedig egy igazi nagykutya, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter támogatását élvezik. 

Összehordta a szemetet a szél

És hogy min kaptak össze? A Dareh nevű szervezeten. Ez nem más, mint a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás.

A Dareh azért fontos, mert ez fogja működtetni a térség hulladékgazdálkodást, méghozzá elképesztő pénzekért, amit persze az EU-tól kapnak meg.

És ezen a bizniszen sokan, sokat akarnak keresni.

Kétszer 15 milliárd forintról van szó. A Darehet egyébként még 2006-ban hozták létre Orosháza vezetésével, 92 település a tagja, az elnöke pedig Dávid Zoltán orosházi polgármester. Aki ugye most a Simonka-tábort erősíti. 

A lényeg, hogy a Simonkáékkal szemben állók szerint a Darehen keresztül folynak ki pénzek, a költések pedig ellenőrizetlenek. Gyula fideszes polgármestere, Görgényi Ernő például a Dareh által alapított Bázis Zrt. egy júniusi közgyűlésén azon akadt ki, hogy szerinte a Bázis közbeszerzései "nélkülözik a törvényes alapokat", soha nincs egyeztetés, az önkormányzatoknak pedig "biankó csekket" kellene megszavazniuk.

A szemétpénzből tehát több érdekkör is részesedni akar. És hát nagyon úgy tűnik, hogy van miből: kommunikációra százmilliót költöttek, de ügyvédi költségekre sem sajnálnak több százmilliókat. Több önkormányzat is azon van kiakadva, hogy miközben a Darehen keresztül elképesztő összegeket költenek, a hulladékfeldolgozás tényleges korszerűsítése egyre késik.

Az elégedetlenkedő önkormányzatok ki is léptek a Darehből.

Az elégedetlenek között volt Hódmezővásárhely, márpedig az a város Lázár János ellenőrzése alatt áll.

Hódmezővásárhely tehát egyszer csak kilépett a társulásból. Ez pedig magyarázatot adhat arra is, miért mernek a gyulaiak most már nyíltan szembemenni Simonkával. De kilépett Nagyszénás is, ahol a 2014-es helyhatósági választáson a Simonka által a Fideszből kiszorított korábbi fideszesek győztek.

Bár a Simonkát érintő nyomozás miatt országos botránnyá vált a békési fideszes belviszály, hasonlóra akad azért példa. Hatvanban például már egy éve tart a harc a fideszes polgármester és a volt városvezető, a most NFM-államtitkárként dolgozó Szabó Zsolt között. Az egykor jóban lévő, gördülékenyen együtt dolgozó páros összekülönbözése odáig fajult, hogy Szabó Zsolt lesöpörte az asztalról a polgármestert támogató Mészáros Lőrinc írásbeli ajánlását is. 

Borítókép: Hulladékfeldolgozó gépsor a regionális önkormányzati társulás (DAREH) hulladékfeldolgozó-üzem és válogatóművében a szilárdhulladék gazdálkodási rendszer projektzáró rendezvényén, Békéscsabán 2015. november 9-én. Fotó: MTI/Rosta Tibor