Jenő
-3 °C
6 °C

Fideszes belharc: sok szemét és még több pénz a háttérben

DROTI20151109013
2016.12.16. 09:40

Nem várt fordulatot vett pár napja a Simonka-botrány: egymásnak estek a békési fideszesek, és nem úgy tűnik, hogy ez a fideszes belháború egyhamar véget ér. 

A Simonka György fideszes országgyűlési képviselő körül kirobbant botrány röviden:

  • A Központi Nyomozó Főügyészség költségvetési csalás ügyében nyomoz, az ügyben Simonka György is érintett. Simonka neve még Mengyi „Voldemort” Roland ügyével kapcsolatban került elő – erről már ősz elején írtunk –, Békés megyében ugyanis ugyanaz a pályázatíró cég a Public Sector Kft. bonyolította több nagy projekt előkészítését és pályáztatását, mint Mengyi ügyeit. Egy Simonkához kötődő ingatlanban a nyáron házkutatást is tartottak, bár ezt a képviselő akkor tagadta.
  • A múlt hétvégén kiszivárgott egy fideszes hírlevél, amiben jó tanácsokkal látták el a kedvenc kormánypárti képviselőjüket, azaz Simonkát megvédeni szándékozó embereket. Simonka az Indexnek elismerte, hogy valóban egy fideszes munkatársa állította össze a kommentháborúban munícióként szolgáló hírlevelet. 
  • Csakhogy a kommentháború egy másik háborút is felszínre hozott: Alt Norbert, a gyulai Fidesz elnöke lájkolás és pozitív tartalmú hozzászólások helyett kritikus megjegyzést fűzött a megyei választmányi elnök albumához, amelyben számon kéri rajta a békési emberek szembefordítását egymással. Az adok-kapokba később a gyulai, szintén fideszes polgármester is beszállt.

Egy a zászló, de a tábor nem

Az már a napnál is világosabb, hogy Békés megyében fideszes belháború zajlik. A párton belüli belháborúk egyáltalán nem ritkák a Fideszben, az azonban szokatlan, hogy a háborúskodó felek ezt a nyilvánosság előtt játsszák le.

A kommentháború utáni csetepatéban az látszott csak, hogy a gyulai fideszesek, élükön Alt Norberttel koránt sincsenek jó viszonyban Simonka Györggyel, utóbbi pedig azt sejtette, hogy a róla szóló negatív sajtóhírek mögött a gyulaiak állnak. A gyulaiak ezt sértésnek vették, azt hangoztatva, hogy Simonka és csapata az összes gyulait sértegeti. 

Leegyszerűsítés azonban csak a gyulaiak vs. Simonka háborúnak látni a történteket. A dolog 2010 nyaráig nyúlik vissza: akkor lett Domokos László, a párt megyei erős embere – korábbi megyei közgyűlési elnök, volt parlamenti frakcióvezető-helyettes és több mint tíz évig a párt megyei választmányának elnöke – az Állami Számvevőszék elnöke. Addig a közép-békési tengely (Szarvas-Békéscsaba-Gyula) dominanciája megkérdőjelezhetetlen volt a döntésekben, a távozása után azonban egy vákuum keletkezett – ebbe igyekezett belemozogni az egyébként hagyományosan baloldalinak számító dél-békési térségből érkezett Simonka és csapata (az erőátrendeződést jelzi, hogy 2010-ről 2014-re a megyei közgyűlésben a fideszesek több mint egyharmada lecserélődött).

Valójában tehát a korábbi évekhez képest lobbierejüket vesztett közép-békésiek állnak konfliktusban az elmúlt években igen dinamikusan politizáló, és a régiójába komoly forrásokat átmozgató, ám rámenős stílusa miatt a pártban szinte a kezdetektől gyanakvással fogadott Simonkával. Igaz, ebben a vitában eddig valóban főleg a gyulai helyi vezetők hallatták a hangjukat, miközben a párt gyulai és békéscsabai parlamenti képviselői – az egyaránt fideszes Kovács József és Vantara Gyula – egyelőre nem.

Gyula fideszes polgármestere annál inkább: szerdai közleménye elég egyértelműen jelezte a feszültséget.

Simonka György saját hazugságainak hálójában vergődik,

ennek céljából Békés megyei településeket, elsősorban Gyulát illeti hamis vádakkal” - írta Görgényi Ernő. Elég ritka, hogy fideszes ilyen szavakkal illet egy fideszes párttársat.

A konfliktus hátterében valójában két dolog állhat: sok szemét és még több pénz.

A Simonka és a gyulai fideszesek közötti konfliktus ugyanis már jóval a kommentháború előtt, szeptember végén kirobbant, de különösebb visszhangot akkor nem kapott az ügy, amiben szerepet játszhatott az is, hogy csak a Népszabadság foglalkozott vele. Az azóta már bedarált lap szerint a térség hulladékgazdálkodási rendszerének működése miatt esett egymásnak két fideszes csapat.

Az egyik csapat vezetője Simonka, valamint az általa támogatott orosházi polgármester, Dávid Zoltán. Velük vannak a tőlük erősen függő dél-békési önkormányzatok.

Simonka György
Simonka György
Fotó: Huszti István

A másik oldalon Vantara Gyula ország­gyűlési képviselő, Békés megye fejlesztési kormánybiztosa, Dankó Béla és Kovács József fideszes országgyűlési képviselők, továbbá a nagyobb városok, Békéscsaba és Gyula önkormányzatai sorakoztak fel. A Népszabadság szerint Vantaráék pedig egy igazi nagykutya, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter támogatását élvezik. 

Összehordta a szemetet a szél

És hogy min kaptak össze? A Dareh nevű szervezeten. Ez nem más, mint a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás.

A Dareh azért fontos, mert ez fogja működtetni a térség hulladékgazdálkodást, méghozzá elképesztő pénzekért, amit persze az EU-tól kapnak meg.

És ezen a bizniszen sokan, sokat akarnak keresni.

Kétszer 15 milliárd forintról van szó. A Darehet egyébként még 2006-ban hozták létre Orosháza vezetésével, 92 település a tagja, az elnöke pedig Dávid Zoltán orosházi polgármester. Aki ugye most a Simonka-tábort erősíti. 

A lényeg, hogy a Simonkáékkal szemben állók szerint a Darehen keresztül folynak ki pénzek, a költések pedig ellenőrizetlenek. Gyula fideszes polgármestere, Görgényi Ernő például a Dareh által alapított Bázis Zrt. egy júniusi közgyűlésén azon akadt ki, hogy szerinte a Bázis közbeszerzései "nélkülözik a törvényes alapokat", soha nincs egyeztetés, az önkormányzatoknak pedig "biankó csekket" kellene megszavazniuk.

A szemétpénzből tehát több érdekkör is részesedni akar. És hát nagyon úgy tűnik, hogy van miből: kommunikációra százmilliót költöttek, de ügyvédi költségekre sem sajnálnak több százmilliókat. Több önkormányzat is azon van kiakadva, hogy miközben a Darehen keresztül elképesztő összegeket költenek, a hulladékfeldolgozás tényleges korszerűsítése egyre késik.

Az elégedetlenkedő önkormányzatok ki is léptek a Darehből.

Az elégedetlenek között volt Hódmezővásárhely, márpedig az a város Lázár János ellenőrzése alatt áll.

Hódmezővásárhely tehát egyszer csak kilépett a társulásból. Ez pedig magyarázatot adhat arra is, miért mernek a gyulaiak most már nyíltan szembemenni Simonkával. De kilépett Nagyszénás is, ahol a 2014-es helyhatósági választáson a Simonka által a Fideszből kiszorított korábbi fideszesek győztek.

Bár a Simonkát érintő nyomozás miatt országos botránnyá vált a békési fideszes belviszály, hasonlóra akad azért példa. Hatvanban például már egy éve tart a harc a fideszes polgármester és a volt városvezető, a most NFM-államtitkárként dolgozó Szabó Zsolt között. Az egykor jóban lévő, gördülékenyen együtt dolgozó páros összekülönbözése odáig fajult, hogy Szabó Zsolt lesöpörte az asztalról a polgármestert támogató Mészáros Lőrinc írásbeli ajánlását is. 

Borítókép: Hulladékfeldolgozó gépsor a regionális önkormányzati társulás (DAREH) hulladékfeldolgozó-üzem és válogatóművében a szilárdhulladék gazdálkodási rendszer projektzáró rendezvényén, Békéscsabán 2015. november 9-én. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?