János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Palkovics: Lényegében nem változtat a folyamatokon a PISA-felmérés

03
2016.12.17. 09:30
Nem érte sokként a kormányt a PISA-jelentés, januárig majd megnézik, miért romlottak az eredmények, de „azon a folyamaton, amit elkezdtünk, a PISA lényegében nem fog változtatni” – mondta Palkovics László a Magyar Időknek adott interjújában. Az oktatási államtitkár konkrét tervekről nem, csak lehetséges, megvitatandó irányokról beszélt a kormánylapnak.

„Azt azért látni kell, hogy nagyon sok országnak romlottak a PISA-eredményei” – relativizálta némileg az államtitkár a magyar mutatókat, ismét hangsúlyozva, hogy a rosszabb eredmények mögött módszertani okok is lehetnek (most először teljesen digitális volt a teszt). Néhány államtitkári mondat arról, hogy min lenne érdemes szerinte esetleg változtatni:

  • Csoportbontás bevezetése több tanórán, hogy nagyobb tér legyen a felzárkóztatásra.
  • A falusi iskolák felső tagozatának átalakítása: megszüntetésről Palkovics nem beszélt, csak átalakításról és versenyképesebbé tételről, de erre nem is kérdeztek rá. (Az indoklás, hogy alsóban még általában jók a kompetenciaeredmények, felső tagozaton törik meg valami, és a romlás a rosszabb helyzetű, kisebb településeken a legnagyobb.)
  • A heti óraterhelést csökkenteni kellene.
  • Elképzelhető viszont, hogy szünetből kevesebb lenne, hogy az éves óraszám mégse csökkenjen.
  • Egész napos iskola bevezetése házi feladat nélkül – „kérdés, hogy miként viszonyulnának ehhez a szülők”.

Mint Palkovics hangsúlyozta, ezek csak lehetséges, megfontolandó irányok, döntés nincs róluk, és hosszas egyeztetésre van szükség mindegyik pontról.

(Borítókép: Palkovics László oktatási államtitkár. Fotó: Huszti István/Index)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!