Puzsér megmondta, hogy kell leváltani Orbánt

2016.12.18. 17:10

Két-háromszáz ember vett részt vasárnap délután a budapesti lengyel nagykövetség előtt rendezett tüntetésen, ahol a sajtószabadságot ért lengyelországi támadások ellen tiltakoztak, illetve szolidaritást vállaltak a varsói demonstrálókkal.

Ott ugyanis a kormány korlátozni akarja a sajtó munkáját és bejutását a parlamentibe, ami miatt napok óta áll a bál a varsói parlament előtt. Sokan amúgy párhuzamot vontak a 2010-es magyarországi médiatörvényt övező tiltakozások és a mostani lengyel helyzet között is.

A budapesti tüntetésre sokan átjöttek az orosz nagykövetség előtti, Aleppó brutális ostroma kapcsán rendezett tiltakozásról is, ám hiába a nemzetközi perspektíva, valójában inkább Orbán Viktor rendszeréről, illetve annak leváltásáról volt szó a megmozduláson. 

Puzsér Róbert tévés megmondóember például levezette a rendszer megbuktatásának receptjét, de az internetadó elleni tüntetéseken ismertté vált Gulyás Balázsnak is Orbán jutott eszébe a lengyel történésekről. 

Varsói üzenet, Putyin pincsije

A demonstrációt egyébként nem ők, hanem Békés Gáspár magánember, diák nyitotta meg, aki a varsói tüntetők üzenetét olvasta fel. Ebben az állt: közös történelmünk erős kötelék a lengyelek és magyarok között, és a lengyel demonstrálók hálásak, amiért Budapesten is kiállnak értük, "ahogy a történelem során már többször". 

A lengyelek azt üzenték, hogy "az elnyomás bárhonnan is jön, végül a személyes szabadságot is elveszi; a kormányok jönnek és mennek, de a szabadság velünk marad." Idézték Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács jelenlegi elnökének szavait is, aki szerint a tüntetők a demokráciát védik az utcákon, nem puccsisták.

Tusk után újabb külföldi szálat vont be beszédével Gulyás Balázs, aki Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök módszereit látta a lengyel történések mögött. Szerinte a lengyel kormánypárt hiába nevezi nemzetinek magát, csak importálja Orbántól, ahogy a sajtóval és az emberekkel bánik, de Orbán is importálja ezt, méghozzá Putyintól.

Szerinte ami most Lengyelországban folyik, az végső soron Putyin terméke, és jól teszik a lengyelek, hogy ilyen keményen elutasítják. "Orbán 2010 előtt azt mondta, hogy elszaporodtak Putyin pincsijei Európában, majd bebizonyította, hogy ő is az"; Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) vezére viszont "még bebizonyíthatja, hogy ő nem az". (A PiS egyébként erősen Oroszország-ellenes.) 

Rendszerváltás 2.0

Harmadikként Puzsér Róbert szólalt fel a rendezvénye, a médiaszemélyiség pedig rögtön bele is csapott a közepébe. Szerinte Orbán "le akarja nyúlni a lengyel-magyar együttműködés eszméjét", és Kaczynski-Orbán együttműködésként akarja bemutatni azt, holott a két nép történelmi együttműködése az nem csak róluk szól.

Viszont rögtön ennél tágabb mederbe terelte a mondanivalóját, szerinte ugyanis "azt látjuk, hogy az elit és a tömegek együttműködésre léptek, és a pecsét ezen az együttműködésen a bulvár."

Eközben a polgárság beszorult a tömeg és az elit közé. Pont ezért is fontos a szabad sajtó, a szabad nyilvánosság védelme, hogy " polgárságot ne tudják megroppantani", mert a szabad sajtó "a polgárságnak olyan értéke, amely se a tömegnek, sem az elitnek nem hiányzik". Puzsér szerint az elit csak szabad bulvárt akar, a tömeg meg különbséget sem tud tenni a bulvár meg a szabad sajtó között. 

Aztán azt is elmondta, hogy egyetlen konkrét módszer van Orbán Viktor rendszerének leváltására: 

az összes ellenzéki pártnak taktikai szövetséget kell kötnie, és mindenhol egy jelöltet kell indítaniuk a Fidesz ellen,

aki a legjobb lenne, ha nem politikus, hanem civil lenne.

Az így megnyert választás után pedig két dolgot kell csinálni, egyrészt egy új választójogi törvényt kell hozni, másrészt le kell váltani Polt Pétert, és új legfőbb ügyészt kell kinevezni, hogy megindulhasson az átfogó korrupcióellenes munka.

Ha ezzel megvannak, akkor a parlament akár fel is oszlathatja magát és kiírhat egy új választást, és ezt "akár meg is nyerheti a Fidesz, hiszen nem hatalmat akarunk, hanem korrekt játékszabályokat" – mondta el Puzsér Róbert.