Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Győrben nem ítéltek meg kártérítést a halálos darázscsípésért

2016.12.19. 13:24

Első fokon elutasította a felperesek kérelmét a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság abban perben, amelyben egy méh- vagy darázscsípés miatt bekövetkezett haláleset miatt követeltek kártérítést egy szőlőültetvény tulajdonosától, írja az MTI.

Egy férfi határozatlan idejű munkaviszonyban dolgozott az egyik fertőrákosi szőlőültetvényen, amikor 2012. szeptember 11-én  szüretelés közben egy traktor pótkocsiján állva a nyakán megcsípte egy méh vagy egy darázs. A csípés olyan súlyos allergiás reakciót váltott ki, hogy a férfi a helyszínen meghalt. 

A felperesek a haláleset miatt 1-3 millió forintos kártérítést követeltek a szőlőültetvény tulajdonosától, a bíróság azonban ezt elutasította. A bíróság szerint a munkáltató ebben az esetben kizárólag a csípésért felel. Bár számolnia kellett volna méhek és darazsak megjelenésével, és azzal is, hogy csíphetnek, de a csípés okozta halál nem volt előre látható. Az indoklás szerint, ha a munkáltató a munkavédelmi oktatás során felhívta volna a munkavállalók figyelmét arra, hogy a rovarok csípése halált is okozhat, akkor sem lett volna megelőzhető a férfi halála.

Az eljárás során nem lehetett minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy az elhunyt férfi tudott volna allergiájáról. Az elsőfokú munkaköri alkalmassági vélemény szerint a munkavállaló alkalmas volt a munkaköri feladatok ellátására - írta törvényszék a közleményben.

A munkavédelmi felügyelőség vizsgálata szerint a munkáltató több szabályszegést, mulasztást követett el a foglalkoztatás során, de azok egyike sem állt ok-okozati összefüggésben a balesettel.

A döntés nem jogerős, másodfokon a Győri Törvényszéken folytatódhat a tárgyalás.