Áder maradna még egy ciklusra

2016.12.20. 10:55

Az Atv.hu értesülése szerint a köztársasági elnök hosszabb beszélgetést folytatott Kövér Lászlóval, majd felhívta Orbán Viktort és közölte, hogy vállalna még egy ciklust, ha a Fidesz őt jelölné államfőnek.

Az oldal kormánypárti forrásokra hivatkozva azt írja, hogy bár amikor Schmitt Pál lemondása után Áder János elvállalta a feladatot, jelezte, hogy csak egy ciklust vállal, mostanra azonban belejött a köztársasági elnökségbe, noha nem volt felhőtlen a kapcsolata Orbán Viktorral.

Áder utódjának eddig Kövér Lászlót és Balog Zoltánt emlegették, előbbinek azonban meg kellene válnia a Fidesz választmányi elnökségi posztjától, és búcsút kéne mondania a napi politizálástól, utóbbival szemben pedig állítólag az ad okot az aggodalomra, hogy akkor mind a három legfőbb közjogi méltóság református lenne, ami ellenérzéseket szülne a katolikus egyház vezetői körében.

A Fidesz elnöksége kedden és szerdán, a dobogókői ülésén ezt a kérdést is tárgyalni fogja. Áder János mandátuma 2017 májusában jár le, kilencven nappal előtte, február 15-én kezdődik a következő köztársasági elnök kiválasztásának időszaka.