Több rendőr lesz a bevásárlóközpontoknál és a karácsonyi vásároknál

2016.12.20. 09:57 Módosítva: 2016.12.20. 10:32

Nem emelik a Magyarországon hatályban lévő 3-as, közepes terrorfenyegettségi fokozatot a Terrorellenes Koordinációs Bizottság ülése után. A bizottság értékelése szerint még utalás szintjén sem keletkezett magyarországi terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ.

Viszont Pintér Sándor belügyminiszter felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy az ország teljes területén fokozza a rendőri jelenlétet, különösen a bevásárlóközpontok és a karácsonyi vásárok körzetében. Az intézkedésekről az Országos Rendőr-főkapitányság délután egykor tart sajtótájékoztatót. A Terrorelhárítási Központ (TEK) Budapest több kiemelt pontján járőrözni fog.

Nincs olyan információ, amely Magyarországon készülő konkrét terrorcselekményre vonatkozna, mondta a 12 halálos áldozatot követelő berlini támadás után Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is az M1-en. Azt mondta, hogy a magyar hatóságok, rendvédelmi szervek és titkosszolgálatok mindent megtesznek azért, hogy minél több, lehetőleg ellenőrzött információhoz jussanak, és „ha bármi készülődne, meg lehessen előzni, és biztosítani lehessen a magyar emberek biztonságát, nyugodt karácsonyát".

A berlini esetről azt mondta, hogy bár a különféle titkosszolgálatok rendelkeztek készülő terrorcselekményre vonatkozó információkkal, ezek „megmaradtak egy általános fenyegetettségi szinten", vagyis viszonylag kevés olyan konkrét adatot tartalmaztak, amelyek lehetővé tették volna, hogy a hatóságok konkrét lépéseket tegyenek.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke közben tájékoztatást kért a berlini és az ankarai merényletről, valamint a zürichi lövöldözésről az Információs Hivataltól, az Alkotmányvédelmi Hivataltól és a Terrorelhárítási Központtól, írja az MTI.