Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Megint ugyanúgy állnak a pártok, mint a népszavazás előtt

2016.12.20. 16:38

Az elmúlt hetekben csak kis mértékben módosult a pártok támogatottsága, közölte saját mérései alapján a ZRI Závecz Research. A legfrissebb adatok szerint

 • a Fidesz tábora a novemberi 27-ről 25 százalékra csökkent
 • A Jobbik a múlt hónapban 13, most 12 százalékot ért el.
 • Az MSZP támogatottsága három hónapon át 1-1 százalékponttal emelkedett, most 12 százalékon áll. 
 • A DK és az LMP megint 5 illetve 3 százalékon áll.
 • A Kétfarkú Kutyapárt 2, 
 • az Együtt, a Liberálisok és a Párbeszéd 1-1 százalékosak.
 • A politikától távolságot tartó választópolgárok aránya 34-ről 36 százalékra bővült.

A biztos pártválasztók csoportjába a választópolgárok egyharmada tartozik, ebben az aktív és elkötelezett csoportban

 • a Fidesz 43 százalékot ért el,
 • a Jobbik 20,
 • az MSZP 18 százalékot kapott.
 • A biztos szavazók 8 százaléka a DK támogatója,
 • az LMP 4 százalékon áll.
 • Az Együtt 3 százalékos, a Liberálisok, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékos aktív szavazói táborral rendelkezik.

Mindez azt jelenti, értékel a kutatóintézet, hogy a Fidesz támogatottsága idén viszonylag szűk sávban, 24 és 28 százalék (1,9 millió és 2,2 millió fő) között hullámzott. A csúcspontot az októberi népszavazás idején érte el, ám az akkori 28 százalékot nem tudta megtartani, mostanáig abból 3 százalékpontot veszített.

A Jobbik az év első felében 13 és 15 százalék közötti táborral rendelkezett, a nyáron ez 11-12 százalékra szűkült, majd ezt követően némileg magasabb értéken, 13 százalékon stabilizálódott. Decemberben ennél egy hajszállal kisebb, 12 százalékos a Jobbik híveinek aránya.

Az MSZP táborának mérete augusztusig alig változott, 10 és 12 százalék között alakult. Szeptemberben ennél valamivel kevesebben, 9 százaléknyian preferálták a szocialista pártot, majd lassan felfelé araszolva ismét elérte a 12 százalékot. Az MSZP-nek ebben az esztendőben 700 ezer fő volt a minimuma, 1 millió választópolgár a maximuma.

A Demokratikus Koalíciónak szinte végig ugyanakkora, 4-5 százalékos tábora volt. Két alkalommal, júniusban és októberben kissé meghaladta ezt a szintet, ekkor 6 százalékot kaptak. A DK 2016-ban 350-450 ezer főt tudott maga mögé állítani. 

Az LMP-nek is stabil támogatottsága volt az idén, 3-4 százalékot ért el, ami körülbelül 250-300 ezer szavazót jelent. 

Az Együtt tábora a hónapok többségében 2 százalékos volt, a Liberálisoké 1 százalékos s ugyanezt az értéket a Párbeszéd is elérte a közelmúltban. Érdekes és figyelemre méltó fejlemény, hogy a népszavazási kampányban aktívnak mutatkozó Kétfarkú Kutyapárt az utóbbi hónapokban 1-2 százalékos szimpátiatáborra tett szert.

Módszertan

Az adatfelvétel ideje: 2016. december 8-15. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban. Minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre, közölte a ZRI.