Viola
-5 °C
-2 °C

3 év börtön volt BorsodChem-eseknek

2016.12.21. 19:49
Elsőfokú ítélet hirdetett a Miskolci Törvényszék a BorsodChem Zrt. korábbi két alkalmazottjával szemben vesztegetés, csalás és okirat-hamisítás miatt; mindkét vádlottat 3 év börtönbüntetésre, közügyektől eltiltásra és 3 millió forint pénzmellékbüntetésre ítélte; továbbá kötelezte őket a BorsodChemnek okozott kár megtérítésére - mondta a törvényszék sajtótitkára szerdán az MTI-nek.

Gyurán Ildikó kifejtette: az elsőrendű vádlott főosztályvezetőként, a másodrendű vádlott csoportvezetői beosztásban dolgozott korábban a kazincbarcikai székhelyű BorsodChemnél, és éveken át jogtalan előny biztosításához, fiktív számlák kiállításához kötötték a BorsodChem fuvarmegbízásainak kiosztását.

Hozzátette: módszerük az volt, hogy a fuvarozó cég vezetőjét hamis számla kiállítására vették rá, majd amikor a BorsodChem a számlákon szereplő több millió forintot kifizette, azt a vádlottaknak adta vissza a cégvezető. Máskor a már teljesített szállítások fuvardíjából kértek részesedést a vádlottak. A BorsodChem Zrt-nek 10 millió forintot meghaladó kára keletkezett - mondta Gyurán Ildikó, hozzáfűzve, hogy egy esetben a törvényszék nem találta bizonyítottnak a vesztegetés megtörténtét, ezért ezen cselekmény vádja alól a terhelteket felmentette.

A Miskolci Törvényszék mindkét vádlott bűnösségét vesztegetés, csalás és okirat-hamisítás bűncselekmények elkövetésében megállapította. A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottak büntetlen előéletűek, időskorúak, a bűncselekményt pedig csaknem nyolc évvel ezelőtt valósították meg. Súlyosító körülmény volt többek között a több éven át tartó elkövetés. 

Az ítélet nem jogerős: az ügyész a felmentő rendelkezésekkel szemben és a büntetés súlyosítása érdekében, a vádlottak és a védő elsősorban a bűnösség megállapítása miatt, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezett. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik - jegyezte meg a sajtótitkár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!