Volt, aki nem hajtott fejet a Kliknek, elvették tőlük az iskolákat

2016.12.21. 18:18 Módosítva: 2016.12.21. 18:32

Hat önkormányzat nem írta alá a tankerületi központokkal közösen készített megállapodásokat az iskolák átvételéről, ezért tőlük határozattal elvették , írja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központra (Klik) hivatkozva az MTI. Ezek az önkormányzatok: Tiszaeszlár, Csömör, Gödöllő, Dunaújváros, Elek és Szeged.

A tankerületi központok összesen 483 megállapodást készítettek elő a az önkormányzatokkal az oktatási intézmények átvételéről, a múlt pénteken még nyolc önkormányzat állt ellen, de a határidő lejárta előtt még két településsel megállapodtak a központok.

Tízezer munkavállaló kerül át

Időben elkészül a tankerületi központokhoz átkerülő közel tízezer munkavállaló okirata, írja közleményében a Klik. A foglalkoztatottak tájékoztatása, beleértve a jogviszony, vagy a munkáltató megváltozását, a munkáltató, azaz az illetékes önkormányzat feladata volt 2016. december 15-ig. Ez a tájékoztatás megtörtént, írják. Az Mt. hivatkozott rendelkezései alapján a dolgozó folyamatos jogviszonnyal kerül az új munkáltatóhoz, a régi kinevezése vagy munkaszerződése fennmarad, ezek módosítása történik majd meg januárban. A decemberi béreket 2017 január elején még az önkormányzatok folyósítják. Az okiratok aláírására, azaz a kinevezések, munkaszerződések módosítására  a jogszabály szerint január 15-ig van lehetőség , hiszen a munkavállalók december 31-ig még az önkormányzatok állományában vannak.

A tankerületi központok január elsejétől az oktatási intézmények működtetői feladatait is átveszik a települési önkormányzatoktól. A jövő évtől mind a fenntartással, mind az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokért az állam felel, állítja a Klik, amely szerint azért van szükség arra, hogy az állam szerepet vállaljon az iskolák fenntartásában, hogy kiegyenlítsék a területi különbségeket, biztosítsák az egyenlő feltételeket és garantálják a pedagógusok bérét.

Szerintük a működtetői feladatok átvételével "a korábbinál egyértelműbbé válnak a viszonyok", teljes egészében az állam vállalja a felelősséget az intézményekért, a feladatellátáshoz szükséges forrás pedig tervezhetőbbé válik.

Hogy ez hogyan működik a gyakorlatban arról itt olvashatók cikkeink.

„Az állami intézményfenntartó elkötelezett amellett, hogy biztosítsa a minőségi oktatás feltételeit, támogassa az intézményeket, és a helyi érdekeknek megfelelő, színvonalas iskolahálózatot tartson fenn” - írja a Klik. A Klik múlt pénteki közleményében ismertette: az átadás-átvételről szóló megállapodásokat a működtető települési önkormányzatoknak és a tankerületi központoknak december 15-éig kellett megkötniük. Hozzátették, a jogszabály értelmében ha a felek között a megjelölt határidőig nem, vagy nem teljes körűen jön létre a megállapodás, december 20-áig határozattal döntenek az oktatási intézmények átvételéről.