Börtönt kaphat a szilveszteri kamubulikkal tömegeket lehúzó férfi

2016.12.22. 10:43

Szilveszteri bálok egész sorát ígérte országszerte egy középkorú férfi az érdeklődőknek, de aztán nem szervezte meg a bulikat, viszont ellopta a bulikra jelentkezők pénzét. A Gyöngyösi Járási Ügyészség vádat emelt ellene - derül ki az ügyészség közleményéből.

A rossz anyagi körülmények között vidéken élő vádlott 2014. márciusában budapesti székhellyel egy reklámügynökséget hozott létre, melynek egy személyben volt alapítója, tulajdonosa és vezető tisztségviselője. Ügyvezetőként, a kft. nevében 2014 késő őszétől különböző weboldalakon szilveszteri bulikat hirdetett meg általa kiválasztott helyszínekre. 

A jegyek kezdő ára 8990 forint volt, de akadt olyan megrendelő is, aki 207 ezer 839 forintot fizetett előre a majdani vidám mulatság reményében. A pénzt a jelentkezők a férfi által megadott bankszámlára utalták, ahonnan a vádlott azt felvette, de nem a bálokra fordította, hanem eltette vagy elköltötte.

A bálokat még csak el sem kezdte megszervezni,  az általa küldött elektronikus számlán viszont arra figyelmeztette a sértetteket, hogy őrizzék meg a bizonylatot, mert "ezt kell majd bemutatni a rendezvénysátor bejáratánál". A buli napján aztán a férfi az internetes felületeken a szélsőséges időjárásra hivatkozva lemondta az összes rendezvényt, annak ellenére, hogy a meteorológia ugyan hűvös, de napos és viszonylag száraz időt jelzett az év végére.

A vádlott a sértetteknek jogtalanul összesen több mint 3 millió forint kárt okozott. A járási ügyészség 15 rendbeli kisebb kárt okozó, és 84 rendbeli, a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolja az elkövetőt.

Az ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetést, emellett pénzbüntetést szabjon ki, mellékbüntetésül tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától, valamint a gazdálkodó szervezet általános vezetését ellátó szervezeti tagságától, illetve a gazdálkodó szervezet egyszemélyű vezetésétől, továbbá kötelezze az általa okozott kár megtérítésére.