Az MSZP támogatja Botka László miniszterelnök-jelöltségét

2016.12.23. 08:37

„Az elmúlt fél évben az MSZP más ellenzéki pártokkal tárgyalva pontosan azt képviselte, amit Botka László javasolt: közös ellenzéki listát, a választókerületekben legerősebb jelöltek indulását és új baloldali politikát. Az MSZP vezetése támogatja Botka Lászlót is abban, hogy ő legyen 2018-ban a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje" − írja közleményében az MSZP.

Majd hozzáteszik, hogy „ehhez minden valós erővel rendelkező demokratikus ellenzéki párttal, civilekkel és szakszervezetekkel is egyezségre kell jutni. Molnár Gyula ezért felkérte Botka Lászlót, hogy az MSZP következő elnökségi ülésén tárgyaljanak a menetrendről, tervekről és az ország számára nyújtott programról, ami 2018-ban az egyetlen valódi sikerhez: a Fidesz legyőzéséhez vezet".

A DK nem érti, és később foglal állást

A DK közleményben jelezte, hogy egyelőre nem tud állást foglalni Botka jelöléséről, mert ellentmondást észlel az eddigi szocialista állásponthoz képest. "Eddig az MSZP a miniszterelnök-jelölt és a képviselőjelöltek előválasztáson való kiválasztása mellett állt, a párt önálló előválasztási javaslatot is kidolgozott. Botka jelölése és feltételeinek elfogadása azonban szemben áll az eddigi szocialista javaslattal, hiszen ez esetben a miniszterelnök-jelölt és a képviselőjelöltek kiválasztása nem előválasztással történne." A DK várja az MSZP végleges javaslatát a jelöltkiválasztás módjáról.

Ahogy írtuk korábban, hetek óta zajlik a miniszterelnök-jelölt keresése a baloldalon, és az MSZP-ből többen elkezdték kapacitálni Botka László szegedi polgármestert, hogy vállalja el.

Ennek nehézségeiről korábban maga Botka László beszélt az Indexnek, miután a párt kongresszusán júliusban leszavazta a többség. Így nem ő lett a választmány elnöke, hanem Hiller István. Botka azt mondta ezután, hogy a miniszterelnök-jelöltségnek nincs realitása. "Mit írnának rá a szórólapra? Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv. Magyar Szocialista Párt?" – magyarázta Botka a helyzetet júliusban.

Ettől függetlenül többen is megkeresték a pártból, hogy mégiscsak át kellene gondolnia, mert nem nagyon találnak más jelöltet, ő pedig nemcsak az MSZP-ben, hanem az egész baloldalon népszerű a felmérések szerint.

Botka a 168 órának adott interjújában azt mondta, három feltétel teljesítése esetén vállalja az ellenzéki miniszterelnök-jelöltséget.

  • Közös ellenzéki listát akar,
  • azt, hogy az egyéni jelöltek kiválasztásánál ne a párthoz tartozás, hanem a szavazatszerzési képesség számítson,
  • és szerinte megállapodást kell kötni az új baloldali politikáról is.

Botka állítja: a választók számára most úgy tűnik, az ellenzék nem akar győzni 2018-ban. Úgy véli, ha a baloldali pártok folytatják egymás elleni pozícióharcukat, akkor a 2014-eshez képest is rosszabb eredményt fognak elérni két év múlva. A Fidesz legyőzéséhez szerinte kormányzóképes, győzelmében hívő ellenzéki oldalra van szükség, új politikára, új stílusra és új szereplőkre.

Azt mondják, nem akarok vállalni szerepet? A francokat nem! Csak ezekkel a feltételekkel!

Botka feltételei márpedig aligha fognak teljesülni. Az MSZP és a DK vezetői ugyanis éppen azon dolgoznak az Index információi szerint, hogy közös egyéni jelöltek mellett külön listákon induljon a két párt. Ehhez aligha fog csatlakozni a többi kisebb párt. Ráadásul az előválasztásra is egyre kevesebb az esély, így aligha fog indítani az MSZP és a DK tömegesen nem a pártjukhoz tartozó személyeket.