Vérben ázott a talaj, 200 vaddisznót lőttek le külföldiek a Zselicben

2016.12.29. 08:45 Módosítva: 2016.12.29. 11:40

Mészárlásba torkollott egy vadászat a zselici Sasréten, a Mecsekerdő Zrt. területén, írja a Bors. Néhány külföldi két nap alatt 200 vaddisznót lőtt le.

A sasréti erdőben idén november 5-6-án tartott vadászat a Bors szerint az összes írott és íratlan szabálynak ellentmondott. Az állatokat tömegesen terelték a puskák elé. Szemtanúk közönséges mészárlásnak írták le a történteket, a talaj nagy területen vérben ázott.

Szakács László MSZP-s képviselő írásbeli kérdésben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez az ügyben. A miniszter válasza szerint, a külföldi megrendelő 5 százalék árkedvezményt kapott. Sasréten idén 210 vaddisznó lelövését engedélyezték. A külföldi vadászok ezt a keretet kimerítették, a vadászat  a szakmai, etikai és jogi előírásoknak megfelelően zajlott, károkat nem okozott.

Az ilyen vadászatok elsősorban a vadkárok elhárítását és a nagyvadállomány szabályozott csökkentését célozzák. A befogott vaddisznókat a 350 hektáros vaddisznós kertben és a 800 hektáros vegyesvadas kertben gyűjtötték össze. A kertek nagy mérete miatt a vadászaton "a vad menekülési és kitérési lehetősége biztosítva volt", írta Fazekas Sándor.  

A miniszter kiemelte azt is, hogy ilyen vadászaton az vehet részt, aki a jogszabályi feltételeknek megfelel, és érvényes bérvadászati szerződést köt az adott vadászatra jogosulttal. Ehhez nincsen szükség vadászkamarai tagságra, külföldi állampolgár pedig nyilvánvalóan nem tagja a helyi vadászközösségnek.