Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

PM: Csobánkán rosszabb a levegő, mint Pekingben

2016.12.30. 09:40

25-szöröse a szállópor koncentrációja a normális értéknek, és közel kétszerese a pekinginek a Budapesttől északnyugatra, a Pilisben fekvő faluban, Csobánkán. A pokoli adatot a Levegő Munkacsoport környezetvédelmi szervezet mérte december elején, és a Párbeszéd Magyarországért első kerületi képviselője és környezetvédelmi tanácsosa, Váradiné Naszályi Márta, valamint a Pest megyei elnök, Hegyesi Beáta számolt be róla egy blogposztban.

A jelenséget Naszályi elsősorban a környezetvédelem kormányzati negligálása fényében értelmezi, de ettől függetlenül érdekes okokat említ:

  • a kerti avarégetéseket, aminek keretében sokan háztartási szemetet is égetnek;
  • a korszerűtlen fűtési technológiákat;
  • a szennyezett hulladékfa égetését.

Bár Csobánka és a környéke (tavaly Pomázon mértek hasonlóan riasztó értékeket) divatos agglomerációs övezet, az okok egy része elválaszthatatlan attól, hogy az őslakosok – köztük sokan nyugdíjasok – alacsony jövedelműek, és nincs pénzük a fűtéskorszerűsítésre

Naszályi további szempontokat is felvet:

  • Itthon nem kötelező az egészségre legártalmasabb aprószemcsés szállópor (PM2,5) mennyiségének mérése, csak a nagyobbé (PM10), és az előbbi mértéke könnyen emelkedhet a határérték fölé, miközben az utóbbi még kiváló lehet.
  • Ha rossz (szélcsendes és ködös-párás) az idő, a jelenség fokozódik.
  • A kormány az energiahatékonyságot célzó uniós forrásokat középületekre fordítja, lakóházakra nem jut belőle.