CEU rektora: A Soros úr elleni támadásokat nem tudom megállítani

2017.01.02. 08:37

Michael Ignatieff-fel, a a Soros György által alapított Közép-Európai Egyetem (CEU) rektorával készített interjút a hvg.hu.  A Háttérhatalom helyi helytartóját természetesen megkérdezték arról is, mit szól a Soros elleni kormányzati támadásokhoz. Ezt felelte:

"Magyar intézmény vagyunk, és nagyon szeretünk itt lenni. A másik oldala a dolognak, hogy az alapítónkat támadják. Ez politika, értjük, és szerintem a kormány is érti, hogy mi pedig egy egyetem vagyunk, nem párt, szervezett politikai tevékenységet sosem végeztünk. Lehet, hogy készültek, készülnek és készülni fognak olyan kutatások, melyeknek kritikai éle lesz kormányzati intézkedésekkel szemben, de arra való az egyetem, hogy a diákokat kritikai gondolkodásra tanítsa."

Elmondta, hogy a "Soros úr elleni támadásokat" nem tudja megállítani, de ez nem is a dolga. "Meg tudja ő védeni magát. Van valami, amit sokszor elfelejtenek az emberek: nagyon sokan elmentek Magyarországról 1956-ban, és soha többet nem jöttek vissza. Soros György nem tartozik közéjük. Ő hazatért, és végtelenül elkötelezett az ország iránt. Lehet, hogy a kormány időnként nem örül, de senki nem kérdőjelezheti meg az elhivatottságát". A rektor szerint "Soros Györgynek nincs szüksége a tanácsaimra és a segítségemre, ő egy kemény fickó."

Beszélt arról is, véget ért-e a liberális demokrácia. Szerinte nem ért véget. Sőt:

"Trump győzelme, a Brexit, az AfD Németországban, Geert Wilders Hollandiában, Front Nazionale Franciaországban – ezek nem azt jelzik, hogy a liberális demokrácia bajban lenne. Sőt, éppen ellenkezőleg. Pontosan azt mutatják, hogy a liberális demokrácia működik, méghozzá jól működik. Kifejezi, becsatornázza az elit felé az emberek elégedetlenségét, a kisemmizettség és a mellőzöttség érzését. Nézzen körül Európában, sehol nem látja, hogy parlamenten kívüli politikai erők erőszakos cselekményeket követnének el. Amíg ez így marad, a demokrácia köszöni szépen, jól van." Azt mondta, ő személy szerint például sokkal jobban tart Trump első ciklusának végétől, mint az elejétől. Mert ha elmarad, amit ígért, annak komoly következményei lesznek.

A magyar-orosz kapcsolatok is szóba kerültek, ezzel kapcsolatban ezt mondta: "Ha csak Magyarországra koncentrálunk – és most kicsit belsősként beszélhetek – , ön tényleg egy olyan hatalommal szeretne közelebbi barátságba kerülni, ami már többször is megszállta az önök országát? Persze, jó kapcsolatokat akarnak ápolni Oroszországgal, ez rendben van, de az itt élő embereknek jó a memóriájuk, ezt érdemes szem előtt tartani."

Nem ért egyet Orbán Viktorral abban, hogy új világrendben élnénk:

"Nem hiszem, hogy új világrendben élnénk. Beszélhetünk újdonságról, de néhány dolog nem változik. Magyarország számára szerintem két dolog fontos, egy erős Európa és egy erős NATO."

És még egy csomó minden másról is beszélt, így például a menekültkérdésről is, a teljes interjú itt olvasható