Kamionok akadtak el Nógrádban

2017.01.04. 10:45 Módosítva: 2017.01.04. 15:21

Havazás miatt félpályán elakadt kamionok álltak Nógrád megyében szerda reggel 9 óra és dél között - közölte a rendőrség. 9 óra körül a 2-es számú főút 47-es kilométerszelvényétől, Katalinpuszta, Szendehely útszakaszon, a rétsági körforgalomig több kamion akadt el a havazás miatt csúszóssá vált úttesten. A rendőrség délben közölte, hogy az úttest azóta teljes szélességében újra járható, a torlódás és a rendőri forgalomirányítás megszűnt. Így nézett ki a fennakadás:

Az ország északi részén reggel óta havazott, kora délután egyre keletebbre tolódott a havazás, súlypontja kettő körül a Tiszántúl fölé helyeződött.

Kora délután Budapesten, a II. kerületben több autó is megcsúszott a meredek Rákóczi utcában, és nem is tudntak továbbhaladni. A mentéshez a tűzoltókat riasztották, sószóró járművet kértek a helyszínre.

Kéri a rendőrség, hogy a megváltozott útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek. Az Időkép videója szerint a kamionos lezárás környékén elég hevesen esett a hó:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat január 4-én reggel kiadott figyelmeztető előrejelzése szerint ma éjfélig az északkeleti megyékben (a csapadékos időszakokban) a havazás lesz a jellemző.

Az Időkép tudósítói szerint a Dunakanyarban van, ahol 7 centis hó is megmaradt, és Debrecenben is erősen havazik, és ha így folytatódik, több helyen megmaradhat a hó. 

Riasztás ónos eső miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délben 1. fokozatú (sárga) riasztást adott ki Tolna megye dombóvári, tamási, valamint paksi járásaira, ahol ma éjfélig kevesebb, mint 0,1 mm mennyiségű ónos eső várható.

mark-img1307.jpg-2017-01-04-14-59-26
Fotó: Időkép

Előbb a Dunántúl nyugati, délnyugati felén, majd napközben a középső megyékben is ónos eső, havas eső, eső válthatja fel a havazást. A lehulló friss hó jellemzően lepel és 4 cm közé becsülhető, de nagyobb eséllyel az Északi-középhegység térségében és az északkeleti határvidéken 5 cm körüli mennyiség is lehet.

A helyenként viharossá fokozódó nyugatias szél elsősorban az északkeleti megyékben és a magasabban fekvő részeken hordhatja a havat, és hóátfúvásokat képezhet. A legerősebb széllökések (szerda napközben és este) az Északi-középhegység térségének alacsonyabb részein és a Tiszántúl északi felén néhol 65-70 km/h körül alakulhatnak (a hegyekben ennél jóval erősebb szél is várható). Emellett főként estétől Sopron és Mosonmagyaróvár környékén is lehetnek 70-75 km/h körüli széllökések.