Ödön
2 °C
11 °C

Majtényi László vállalja az államfőjelöltséget

2017.01.04. 14:52

Elfogadja a civilek jelölését Majtényi László, a döntését a Dr. Majtényi Lászlót köztársasági elnöknek Facebook-oldalon jelentette be.

Civilek hétfőn azért indítottak petíciót, hogy a baloldali pártok Majtényit jelöljék államfőnek, ne csak Áder János legyen a parlamenti képviselők szavazólapján. A kezdeményezést aláírta többek között Bitó László író, Bródy János zenész, Heller Ágnes filozófus, Kéri László politológus, Göncz Kinga volt külügyminiszter, illetve Parti-Nagy Lajos író.

Majtényi azt írta most, "megtisztelő a bizalom". A köztársasági elnököt azonban nem a szavazók, hanem a parlamenti képviselők jelölik és választják. Majtényi így a képviselőkhöz fordult, akiktől azt kérte, csak akkor támogassák, ha egyetértenek a négy pontjával. 

Ezek között szerepel, hogy népszavazást kell tartani az alkotmányról, az állam gondoskodjon arról, hogy minden tagja emberhez méltó életet élhessen, illetve hogy az állam a legszigorúbb eszközökkel küzdjön a korrupció ellen.

Majtényi akkor lehet jelölt, ha a képviselők ötöde, vagyis 40 képviselő támogatja. Ehhez az összes baloldali párt, vagyis MSZP-s, DK-s és független képviselő aláírása kell, és még LMP-seket is meg kell nyerni a dologhoz. Az MSZP, az Együtt és a PM már jelezte, hogy támogatja Majtényit, a DK még tárgyal róla, az LMP-seknél pedig szintén nincs döntés.

A Jobbik nem jelöl senkit, mert közvetlen elnökválasztást szeretne, a Fidesz-KDNP pedig Áder Jánost jelöli.

Majtényi az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, korábban az Alkotmánybíróság tanácsosa, főtanácsosa, 1995-2001 között a Magyar Köztársaság első adatvédelmi biztosa, majd 20 hónapig az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke volt. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?