Farkasordító hideg közeleg

2017.01.04. 12:40

Az előrejelzés szerint az országos havazás a Duna-Tisza közén csütörtökön is megmaradhat, ott gyenge hóesésre kell számítani, míg máshol csak elszórt hózáporok fordulhatnak elő, és lesz, ahol hosszabb időre még a nap is kisüt. Csütörtök hajnalban mínusz 7 - mínusz 1, napközben mínusz 3 - plusz 3 fokra kell számítani.

Ennél jóval zordabb lesz az idő péntek hajnalban, amikor akár mínusz 15 fokig is süllyedhet a hőmérséklet, és napközben sem lesz melegebb mínusz 10 - mínusz 3 foknál - Északkeleten lesz a leghidegebb. Pénteken az ország nagy részén derült, csapadékmentes idő várható, bár nyugaton néhol előfordulhat még futó hózápor. Az északi szél több helyen megerősödik, és viharossá fokozódik.

A leghidegebb szombat hajnalban lesz: általában mínusz 10 - mínusz 15 fok között alakul, de elsősorban északkeleten, keleten, a hóval borított, szélvédett kisebb körzetekben mínusz 16 - mínusz 20 fok várható.

Napközben is északkeleten lesz a hidegebb: mínusz 8 - mínusz 11, máshol mínusz 4 - mínusz 8 fokot mérhetünk. Az OMSZ előrejelzése szerint szombat délutántól kisebb havazás már kialakulhat, de igazán csak vasárnap fog rákapcsolni, akkor többfelé kell havazásra, hószállingózásra kell számítani. Vasárnap hajnalban mínusz 15 - mínusz 6, nappal mínusz 9 - plusz 2 fok várható.

A mostani előrejelezések szerint az igazán csípős idő szerencsére csak három napig tart majd, jövő héttől melegszik a levegő, és visszatérnek a 4-5 fokos nappali maximumok.

Szélre és hófúvásra figyelmeztetnek

Tizenhárom megyére és a fővárosra az erős szél, két északkeleti megyére a hófúvás veszélye miatt adott ki figyelmeztetést csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott figyelmeztetésükben azt írták: éjszakára átmenetileg mérséklődik a légmozgás, de csütörtök hajnaltól előbb a Dunántúlon, majd estétől a Tiszántúlon is viharossá fokozódik a szél. Az északkeleti határ közelében az erős vagy viharos szél hófúvást is okozhat.

Az erős szél veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a hófúvás miatt szintén elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a megyékben arra is készülni kell, hogy a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

A meteorológiai szolgálat kitért arra, hogy csütörtökön az elszórt hózáporok (esetleg hózivatarok) mellett a Duna-Tisza közén tartósabb havazásból nagyjából 2 centiméternyi friss hó hullhat.

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 7 és mínusz 1 fok között valószínű. A nappali maximumok csütörtökön mínusz 3 és plusz 3 fok között alakulnak.  • Tippek
  • Hírek