Nincs elég bíró, ezért maradt el egy tárgyalás Zalaegerszegen

2017.01.05. 17:34

Pénteken lett volna két, időseket kifosztó férfi ügyének másodfokú tárgyalása Zalaegerszegen, azonban a helyi törvényszék a saját kizárását kérte, mert egy novemberi, alkotmánybírósági határozat alapján nem tudnak háromtagú bírói tanácsot alakítani, írja az MTI. A kizárásról később születik majd döntés.

A büntetőügyekben szokásosan háromtagú bírói tanácsnak kell ítéletet hoznia. Azonban az Alkotmánybíróság egyik határozata kimondja, hogy egy bíró ugyanabban az ügyben nem ítélkezhet többször. Mivel korábban a törvényszék szinte összes bírája részt vett már az ügyben, nem tudják kiállítani a tanácsot.

Az ügyben egyébként három vádlott volt érdekelt, akik 2013-ban Zala és Vas megye kistelepülésein élő idős embereket hívtak fel telefonon, majd a rokonuknak kiadva magukat pénzt és értéktárgyakat csaltak ki belőlük.

2016 márciusában az elsőrendű vádlott négy év hat hónap, a másodrendű négy év három hónap letöltendő, míg a harmadrendű három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Utóbbi ezt elfogadta, előbbi kettő pedig fellebbezett, ezt tárgyalták volna most újra.