Imre, a távfuttató

Gratulálunk! Megtaláltad a „A többségnek strici, a prostituáltnak hősszerelmes” című cikkünk rejtett fejezetét!

+ fejezet

Imre, a távfuttató

Imrét valaki feldobta. Hogy a férfi lányokat szokott külföldre vinni prostituáltnak, azt a településén évek óta sokan tudták. Imre a kelet-magyarországi lakókörnyezetében megbecsült, kedvelt személy, aki a környékbelieknek munkát is adott a házánál, lovainál. Egy ismerője azt mondta, tudta róla, hogy nőket futtat, de Imre „jó gyerek”, mindig is átlagemberként élt, egyáltalán nem az a „magamutogató, fuxos, klasszikus strici”. A debreceni ügyészség vádja szerint ugyanakkor a környékbelieknek kínált munka olykor nem csak ház körüli volt. A Police.hu júniusi sajtóközleménye szerint Imre egyrészt nőket közvetített a németországi Bremerhavenbe szexmunkára, illetve arra vette rá az ismerőseit, hogy vegyék fel a pénzt, amit a szexmunkás nők utaltak neki Western Unionon és egyéb pénzküldő szolgáltatókon keresztül a németországi bordélyokból.

A külföldi futtatás évek óta folyhatott, legalábbis a bremerhaveni Lessingstrassén jól ismerik Imrét. Ottani interjúalanyaim szerint pár éve huzamosabb időt töltött az észak-németországi városban, és a piros lámpás negyedben több nő mellett is látták.

Egy jó ideig viszont békében működhetett Imre Bremerhavenben, pontosabban Magyarországról, távfuttatóként. Az utóbbi egy évben viszont alig pár napra látogatott oda, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőrkapitányság vizsgálati osztály vezetője, Kiss Endre szerint ugyanakkor így is jelentős összeget keresett a futtatásból. Nem lehet tudni, hogy pontosan mennyit, de a rendőrségnek szűk egy év alatt kilencmillió forintnyi összegről van bizonyítéka. Továbbá az is bebizonyosodott, hogy Imre őszinte volt a nőkkel, a kiközvetített prostituáltak önszántukból utaztak Németországba, pontosan tudták, hogy szexmunkásnak mennek, hogy hová és milyen körülmények közé kerülnek, és azt is, hogy a keresetük 40 százalékát kell majd visszaadniuk Imrének.

Valakinek szúrhatta Imre tevékenysége a szemét. Tevékenységéről névtelen bejelentés érkezett a rendőrséghez, ami a kerítés mellett drog- és illegális vágottdohány-terjesztéssel is gyanúsította a férfit. „Rangsorolnunk kell a hozzánk beérkező információkat. Magyarországon Imre távfuttató tevékenységének a társadalomra való veszélyessége önmagában sokkal kisebb, mint egy dílertevékenysége, nem beszélve a büntetési tételekről” – mondta az Indexnek Kiss Róbert nyomozó, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő osztályának vezetője.

Elkezdték a nyomozást a rendelkezésre álló információk alapján, titkos nyomozati eszközöket is használtak, és kiderült, hogy mind a drog-, mind a dohányterjesztés kamu infónak bizonyult. Az viszont minden kétséget kizáróan bebizonyosodott a nyomozás során, hogy Imre – habár nem kényszerít senkit, és nem dolgozik bűnszervezetben – futtatóként működik. Így aztán a férfit hajdúsági felderítők kérésére a Terrorelhárítási Központ munkatársai el is kapták június közepén. Két hónapig volt előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetbe került, az Indexnek nem akart nyilatkozni. A rendőrségnek viszont részletes beismerő vallomást tett.