Nyomoz a rendőrség a meghamisított Orbán-interjú miatt

2017.01.05. 14:03

Az Index kérdésére megerősítette a Veszprém megyei rendőrség, hogy nyomozás indult a meghekkelt kormányfői interjú ügyében. Mint írják,

a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság 2016. december 28-án rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Az információt a Veszprém@kukac nevű portál közölte szerda este, úgy tudják, hogy a napokban kezdődik a tanúk kihallgatása.

Mint ismert, a Fejér Megyei Hírlap karácsonyi számában olyan interjú jelent meg Orbán Viktorral, amibe valaki vagy valakik utólag több mondatot is beleírtak. Az ügy miatt már 6 újságírónak felmondtak, de - a cég szerint az ügytől függetlenül - távozott a Pannon Lapok Társaságának gazdasági igazgatója is.

Az Indexnek korábban egy munkatárs azt mondta, hogy olyan valaki nyúlt bele a rendszerbe, aki nagyon jól ismerte a lap működését, a gyártás ütemezését és informatikai hátterét. A cikket már abban az állapotában módosították, amikor az előírások szerint sem kell elolvasniuk a szerkesztőknek a lapot. A nyomdába küldés előtti pár percet használhatta ki a hekker. A naplózott fájlok is ezt bizonyítják. A hekker(ek) egy szabadságon lévő munkatárs gépén és felhasználónevén jutottak be a rendszerbe.