Bernát, Felícia
EUR 384,50 Ft
USD 363,62 Ft
7 °C
31 °C

Pénzügyi fekete lyuk Orbán új szobája

2017.01.05. 06:58

Egy stadionnyi pénzt csapott hozzá a kormány a várba költöző Miniszterelnökségnek helyt adó karmelita kolostorra elkülönített, 21 milliárd forinthoz, az épület "egyedi belsőépítészeti kialakítására".

Az év végén jóváhagyott 3,9 milliárd a mellé az egymilliárd mellé megy, amelyet kizárólag műtárgyvásárlásra szántak a kormányfőnek egész emeletet biztosító hivatalban. A hazai műtárgypiac árai alapján azonban nem lesz könnyű az összeget elkölteni, még akkor sem, "ha minden titkárnő biedermeier asztalon tartaná a számítógépét" - írta a Hvg eheti számában.

A 200-250 főt befogadó, 12 ezer négyzetméteres épület berendezésére szánt összeg alapján négyzetméterenként 1,6 millió forint jut.Hogy pontosan mire megy el a pénz, azt a kormány a Hvg érdeklődésére sem közölte, ami nem meglepő annak ismeretében, hogy az építkezés részleteit is titkosították. Annyi tudható, hogy az épület 80 százalékát modern irodabútorokkal rendeznék be, és csupán az ötöde kap reprezentatív bútorokat, így Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter és a kormányfő rendelkezésére álló teremsor, és a kormányülések helyszínéül szolgáló termek kapnak antik bútorokat. E tekintetben a hazai piac szűkös, a reformkort megidéző biedermeier stílusúnak megálmodott belsőt két éve közgyűjteményekből akarták megvalósítani, ám kiderült, hogy ehhez ki kéne söpörni a múzeumokat.

Miután a kormány a replikák ötletét elvetette, Orbán Viktor hat teremből álló dolgozószobáját külföldi aukciókon kell majd feltölteni, ahol a határ a csillagos ég: a bécsi Dorotheum árverésén 18 millióért kelt el egy barokk szekrény, de a Sotheby's londoni, New York-i aukcióin egy XVI. Lajos korabeli japán ébenfa szekrényre már kétmilliárd forintot is el lehet verni a hivatal berendezésére szánt közpénzből.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás