–25 fok is lehet vasárnap hajnalban

D MTZ20170104004
2017.01.06. 09:00
Önnél is befagyott a hőmérő?

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint 

  • a Dunántúl nyugati felében és a Tiszántúlon 60-90 km/h-s széllökések kísérték az északias irányú szelet. Szombaton már mérséklődni kezd a szél, de 70 km/h körüli széllökések még a Dunántúlon és északkeleten előfordulhatnak. Északkeleten, keleten a viharos szél hordhatja a havat.
  • Az ország keleti felén egyre többfelé éri el a minimum a –15 fokot, az Északi-középhegység szélvédett, ill. hóval borított területein –20 fok alatti hőmérséklet is várható a szombatra virradó éjszaka. A következő éjjel még alacsonyabb hőmérsékletre lehet számítani.

A vasárnapra virradó éjszaka lehet a leghidegebb: a hóval borított, szélvédett helyeken –25 fokot is mérhetnek. Jelentősebb enyhülés a jövő hét közepén lehet, de még ekkor is fagyosak lesznek az éjszakák, nappal visszatérnek a pluszok.

Fát döntött a szél a vasúti sínekre

Az erős szél fát döntött a vasúti sínekre Szabadbattyán és Székesfehérvár között, emiatt a Budapest-Székesfehérvár-Szabadbattyán vonalon 10-20 perccel növekedhet néhány délutáni vonat menetideje - közölte péntek délután a Mávinform a honlapján.

A kidőlt fa leszakította az egyik vágány felsővezetékét és a Siófokról Székesfehérvárra tartó személyvonat áramszedője is letörött, ezért ezen a vágányon nem közlekedhetnek vonatok. A szerelvényt elvontatják, majd megkezdik a felsővezeték javítását.

Figyeljünk a hajléktalanokra és az idős szomszédokra!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindenkitől azt kéri, ha földön fekvő embert lát, aki nem válaszol a kérdésekre, hívjunk segítséget. A fűtetlen lakásokban élő idős emberek is veszélyben vannak. Ha a szomszédban nem füstöl a kémény, ha nappal is égve marad a villany, járjunk utána, nem történt-e baj. A fővárosi diszpécserszolgálat telefonszáma +36 1 338 41 86

Az Országos Mentőszolgálat arra figyelmeztet, hogy az utcán ugyancsak nagyobb odafigyelésre lesz szükség, akár 10-20 percnyi földön fekvés is a szervezet lehűléséhez vezethet. A közhiedelemmel ellentétben ilyenkor alkoholt fogyasztani különösen veszélyes, mivel nem ellensúlyozza az alacsony hőmérséklet okozta veszélyeket, sőt, nagy mennyiségben megbéníthatja a szervezet hőtermelését, tehát elősegíti a test gyors és életveszélyes kihűlését.

A 24.hu úgy tudja, hogy az éjszaka halálra fagyott egy ember Budapest IX. kerületében. A holttestet egy benzinkútnál találták meg.

A melegedőhelyek listáját ide kattintva találja meg>>>

Hogyan éljük túl a -20 fokot?

A nagy hidegben sokan ellenőrizetlen, az égéstermék elvezetését nem biztosító berendezéseket, barkácsolt fűtési megoldásokat alkalmaznak, ez pedig súlyos szén-monoxid mérgezéshez, tragédiához vezethet. Ha a helyiségben tartózkodók fejfájást, szédülést, hányingert, rosszullétet észlelnek, gondoljanak a mérgezés lehetőségére, szellőztessenek és hívjanak segítséget - figyelmeztet az Országos Mentőszolgálat.

Vigyázzunk az utakon!

A viharos szél már csütörtökön is okozott balesetet, az M7-es autópályán felborított egy utánfutót. Pénteken reggel a 35-ös úton, Hajdúböszörménynél borult fel egy teherautó pótkocsija, írta a katasztrófavédelem. Békés megyében jegesek, csúszósak az utak, rövid idő alatt két baleset is történt.

DEBRE20170106002
Fotó: Czeglédi Zsolt

A Balatonon leálltak a kompok a feltorlódott jégtáblák miatt. Amint javul az idő, újraindulnak, közölte az MTI-vel a Balatoni Hajózási Zrt. 

A rendőrség szerint még mindig életveszélyes a jégre menni. 

A kormány a helyén van

Az ország felkészült a rendkívüli hidegre, mondták a kormány képviselői az M1-en élőben közvetített sajtótájékoztatón. Senkinek sem kell az utcán éjszakáznia, 11 100 férőhelyük van a hajléktalanoknak. A rendőröket, a polgárőröket és a polgármestereket utasították, hogy figyeljenek oda az egyedül élő, rászoruló idős emberekre. A földgázellátás folyamatos, nyomáscsökkenést nem tapasztaltak. A Hirado.hu-n közzétették a közműszolgáltatók hibabejelentési elérhetőségeit.

Borítókép: Feltorlódott jégtáblák a siófoki mólónál. Máthé Zoltán / MTI  • Hírek
  • Hírek