Orbán-interjú: hitelrontásért is perel két kirúgott szerkesztő

2017.01.06. 08:41 Módosítva: 2017.01.06. 08:51

Munkaügyi és hitelrontási pert is indít a Fejér Megyei Hírlap két kirúgott szerkesztője. Az elbocsátásuk a Sajtószakszervezet szerint a „valós vezetői felelősség elkenésére irányuló túlkompenzáló ügybuzgóság” volt - írja a Veszprémkukac.hu.

Az átírt Orbán Viktor-interjú miatt elbocsátotta öt munkavállalóját a Pannon Lapok Társasága december végén. A Fejér Megyei Hírlaptól – amiben az ominózus cikk megjelent –a digitális főszerkesztő mellett azonnali hatállyal távozni kényszerült Hajnal Csilla felelős szerkesztő és Klecska Ernő lapszerkesztő. Munkaügyi pert indítanak, és mindketten bírósághoz fordulnak hitelrontás miatt is.

Az elbocsátás kapcsán közleményt adott ki a Sajtószakszervezet, az abban foglaltakhoz csatlakozott a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is. Álláspontjuk szerint az intézkedés a kollektív bűnösség elfogadhatatlan elvén alapul, a valós vezetői felelősség elkenésére irányuló túlkompenzáló ügybuzgóság, és valójában a nem vétkes kollégák demonstratív megbüntetése. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az érintett dolgozók között a szakszervezet tagjai is megtalálhatók, köztük a székesfehérvári szakszervezeti titkárhelyettes Klecska Ernő, akinek ügyében az ügyvezetés semmiféle egyeztetést nem kezdeményezett, tájékoztatást nem adott, együttműködést nem tanúsított a szakszervezet irányában.

Az ügyben támogatásáról biztosította az érintetteket a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is, és felajánlotta jogsegélyszolgálata segítségét a „sajátos körülmények között” elbocsátott újságíróknak. A történteket "a primitív munkáltatói bosszú" tipikus példájának nevezték.

Az interjú meghamisítása kapcsán információs rendszer vagy adat megsértése gyanúja miatt nyomoz a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.