Soha ilyen költői nem volt még Orbán

03
2017.01.07. 17:10

Tíz éve, 2007-ben halt meg Nagy Gáspár Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, prózaíró. 58 éves volt. Egy őt ábrázoló mellszobrot avattak most szombaton Budakeszin, az avatáson pedig Navracsics Tibor, Szőcs Géza és Fekete György mellett ott volt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki beszédet is tartott. És ha már a mínusz 12-13 fokban kiállt oda kesztyű nélkül több mint egy órára, hát kihasználta az alkalmat, hogy a költőre emlékező család és barátok előtt tartson egy ideológiai kisokost, ahol az EU-nak nem áll jól a szénája. (szalmája)

A szoboravatást a budakeszi Jobb Kor Polgári Egyesület szervezte, amely legutóbb Wass Albert szobrot avatott a településen, most az '56-os emlékév segítségével Oláh Katalin szobrászt kérte fel Nagy Gáspár mellszobrának elkészítésére. Az egyesület elnöke elmondta, hogy azt nem tudja, hogy Orbán és a költő hol találkoztak, de ha máshol nem, hát '89-ben a Hősök terén biztosan: "mindketten jelentős szerepet vállaltak a zsarnokság ledöntésében". A felkérésre pedig azonnal igent mondott a miniszterelnök, hogy vegyen részt az avatáson és mondjon beszédet.

Orbán szerint Nagy Gáspár verseivel fordítani tudott a magyar nemzet sorsán, és "politikai, szellemi testamentuma velünk él, iránytűnk és vezércsillagunk, kormányzati munkánk vezérfonala" - mondta. Hozzátette − a költő kifejezéseit használva −, hogy Nagy személyes küldetésének tekintette az 1956-os mártírokra való emlékezés „örökérvényű keresztény parancsát és ezzel

a '80-as évek derekán elevenébe talált az akkor 30 éves júdásfa árnyékában hűsölő elvtársaknak

Orbán szerint Nagy Gáspár le merte írni, amiről mások legfeljebb csak beszéltek, és beszélni mert arról, amiről a legtöbben csak hallgattak, "szelíd hajthatatlanságával széttörte az októberi tavasz hőseiről gyártott kommunista hazugságokat", így "a végelgyengülés felé araszolgató gulyáskommunizmus okkal tartott az ő tetemre hívó szavaitól".

Nagy Gáspár

Nagy Gáspár Bérbaltaváron született, érettségit a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, diplomát Szombathelyen szerzett. Első versei '68-ban jelentek meg, és nagyjából ekkortól készültek a róla szóló politikai jelentések is, egészen 1989-ig; telefonját lehallgatták, leveleit felbontották. A '80-as években az írószövetség és a Bethlen Gábor Alapítvány titkára volt, majd a Hitel című irodalmi folyóirat szerkesztője. "Több költeményét, köztük A Fiú naplójából (1981) és az Öröknyár: elmúltam 9 éves (1983) című verseket az 1989-es politikai rendszerváltás szellemi előkészítőjeként tartják számon. Utóbbi szerzeménye Nagy Imre (kezdőbetűiből: NI) jelöletlen sírjára utal. A cenzorok figyelmét ez elkerülte, így az Új Forrás 1984. októberi számában le is közölték. A lapszámot bezúzatták, Nagy Gáspár pedig kénytelen volt lemondani írószövetségi tisztségéről" - írják oldalán.

Majd belevágott lényegi mondanivalójába a miniszterelnök, aki szerint Nagy Gáspár azok közé tartozott, akik

a ma oly divatos, egynémely országban kötelező politikai korrektséget a hamis próféták legfőbb ismérvének tekintették.

Mi meg napról napra, egyre sürgetőbben kérdezzük, hogy

Vajon mi lesz hazánkkal, ezzel a boldogtalan, farizeusi Európával, amely cinkos lelkiismeretét modern mesékkel csitítja, miközben sorsa csak egy szalmaszálon függ

És Orbán a válaszhoz Nagy Gáspár szavait hozza válaszul:

a remény sohasem meghaló, ha minden utolsó szalmaszál abból a jászolból való

A Fő téri parkban elhelyezett mellszobrot az ünnepség végén Spányi Antal püspök áldotta meg.

Orbán Viktor legutóbb 2013-ban vett részt szoboravatáson: akkor Bethlen Istvánnak, Magyarország egykori miniszterelnökének állítottak szobrot a Budai Várban lévő Szent György téren. Orbán ott is beszédet mondott.