Ghaith Pharaon meghalt

2017.01.07. 17:34 Módosítva: 2017.01.07. 19:49

Helyi idő szerint vasárnap 13 órától 19 óráig lesz Dr. Ghaith Rashad Pharaon gyászszertartása a bejrúti Four Seasons Hotelben, értesült az Index.

Felhívtuk az ötcsillagos szállodát, ahol megerősítették a lapunkhoz eljutott arab nyelvű gyászjelentés tartalmát, azaz hogy vasárnap délután családtagok és barátok búcsúznak egy szaúdi állampolgárságú, Dr. Ghaith Rashad Pharaon nevű embertől. 

A Wikipédia hezitál

Arab és angol nyelvű híroldalakon egyelőre nem jelent meg, hogy meghalt volna az FBI és az Interpol által 25 éve körözött olajmilliárdos, egy arab üzleti élettel foglalkozó lap Twitter-oldala ma hajnalban közölte az információt. 

A Pharaonról szóló Wikipédia-szócikket is frissítették már a halálhírrel, de az oldal szerkesztői egyelőre nem hagyták jóvá. Vasárnap azonban 24 órára levédették a szerkesztők a szócikket az újabb módosítások ellen és

kivették a 76 éves, az FBI szerint pénzmosással vádolható férfi halálhírére vonatkozó utalásokat.

A szerkesztés még nem nyilvános, de a szócikk oldalán itt megtekinthető . A Pharaonról szóló angol nyelvű Wikipédia-oldalt egyébként 2006-ban hozta létre egy Whiskey Pete nevű felhasználó, aki 2008 óta inaktív. A user további szócikkeiből látszik, hogy nagyon képben van az iszlamista terror finanszírozásával - írta korábban a 444

A rendelkezésünkre álló információk alapján nem tudjuk 100 százalékos bizonyossággal állítani, hogy az a Pharaon, akitől holnap Bejrútban elbúcsúznak, azonos az Orbán szomszédjában telket vásároló Pharaonnal, de erősen valószínűsíthető az egyezés. 

Több okból is: 

  • A Pharaon ugyan gyakori név az arab világban (a jelentése fáraó), de az, hogy valakinek ez legyen a vezetékneve és a keresztnevei is stimmeljenek, az már elég különösen hangzik.
  • Főleg, hogy mellette doktor is. 
  • A Magyarországon üzletelő Pharaon évtizedek óta Bejrútban él, vállalkozásainak székhelye is ott található. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

A kormányközeli Origónak közelebbről meg nem nevezett kormányközeli források is megerősítették, hogy a Magyarországon is érdekeltségekkel bíró Pharaonról van szó.