Vastag, de nem biztonságos a Balaton jege

2017.01.08. 12:12

Noha vasárnap délelőtt már 13 centiméteres jégvastagságot mértek Siófoknál, a vízi rendészet továbbra sem ajánlja téli sportolásra a Balaton jegét, írja az MTI. A gond az, hogy a jégfelületet nem egyenletes a korábbi töredezések és újrafagyások miatt, magyarázta Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője.

Méhes Dóra, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófelelőse szintén azt mondta, hogy bizonyos helyeken, ahol korábban a szél megtörte a jeget, hiába fagyott be újra a tó, a jég vastagsága még nem éri el a 10 centit, vagyis nem biztonságos. Ráadásul Fonyódtól nyugatra kisebb hódara is hullott, ami eltakarja a jég egyenetlenségeit, tette hozzá.

A vízi rendészet tudomása szerint az önkormányzatok még sehol nem jelöltek ki hivatalos jégpályát a Balatonon. Próbálkozások voltak ugyan, de kellő nagyságú, repedésmentes sima jégfelületet nem találtak.

Az MTI helyi tudósítója szerint viszont napok óta sportolnak már emberek a Balaton jegén, főként a déli, dél-nyugati partszakasznál, az öblöknél és a sekély vízterületek felett kialakult sima, vastag jégfelületeken.

Vasárnap délután történt is egy baleset, aminél a tűzoltók segítségére volt szükség. A siófoki Deák Ferenc sétány közelében elesett a jégen egy férfi. A jég nem szakadt be alatta, de a lába eltört, és végül a tűzoltóknak kellett bemenniük érte hordággyal.

Arra számítanak egyébként, hogy mivel marad a hideg, a Balaton jege tovább fog vastagodni.